Изминаха няколко седмици от разклащането на отношенията между Русия и Турция

Изминаха няколко седмици от разклащането на отношенията между Русия и Турция. Изглежда, че те няма да се успокоят в скоро време. Но, връщайки се към първите дни след трагедията, става ясно, че лидерите и на двете страни искат разрешаване на кризата по дипломатически път. Русия допусна, че самолетът се е оказал на лошо място в лошо време, докато Турция обяви, че не е знаела чий самолет сваля. И все пак тези умерени заявления бяха последвани от редица икономически санкции.

„Според мен е неприлично стари приятели да превръщат подобна ситуация в нарастваща криза. Задълбочаването ѝ няма да доведе никому ползи. Глупаво е заради един инцидент, който скоро ще бъде забравен, да страдат два народа“, смята политологът. „Ще бъде ли актуален конфликтът след пет или десет години? Вероятно не . Тогава защо тези два народа, стари приятели, изпитват подобни затруднения“, смята той. „Свалянето на самолета не бе необходимо. Можеха да го ескортират до границата. Винаги има други варианти. Нарушения на въздушното пространство се случват почти във всяка страна. Но вече не може да се промени случилото се. И въпреки, че тези действия са неприемливи, днес е нужно да се концентрираме върху бъдещето, върху подобряването на отношенията между Турция и Русия“, смята Харун Яхия.

И Русия, и Турция имат древни истории и култури. Русия и Турция се допълват взаимно в много области, в това число и в икономически и социален план. „Смята, че двете страни могат да преодолеят кризата. Имало е тринадесет руско-турски войни, но те не попречиха ва страните да построят определени взаимоотношения“, убеден е анализаторът. „За последните 15 години Русия и Турция преживяха „златен век“ на взаимоотношенията си. Почти четири милиона руски туристи ежегодно посещават Турция“, припомни той.

Важно е президентите на Русия и на Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган да се помирят. Като начало, за да разведрят обстановката“ президентът Ердоган и министър-председателят Ахмет Давутоглу могат да поднесат своите съболезнования и съжаление. Турция може да отправи жест към Русия, който в значителна степен ще подобри положението.

 

Източник: focus-news.net.