Изложби на руски картини и снимки откриха в София и Дупница

„Това е нашият асиметричен отговор на репресиите от страна на държавата“, обяви почетният председател на Национално Движение Русофили Николай Малинов

На 26.07.2024 г в галерията на ул. „Бузлуджа“ 4 в София се откри изложба с репродукции на картини от руски художници с основна тематика Руско – Турската война 1877 – 1878 година. Историята на цялата експозиция е впечатляваща. За пръв път 38 експоната са изложени в Народното Събрание на РБ през 2018 година по случай 140 годишнината от края на Войната, след което изложбата е представена в Столична Община и съответно в галериите на по-големите градове в България. Последователно тя се организира в Държавната Дума на РФ, посещава градовете Самара и Орел, след което остава в Русия. Тази година 18 репродукции бяха подготвени за нов живот в България. Организатори са Международното движение на русофилите и НД Русофили.

За експозицията проф. Андрей Пантев казва следното: „В историята на човечеството войните, независимо какви са и как завършват, винаги са носели емоции. Всяко историческо събитие придобива по-голяма стойност и навлиза по-плътно в паметта, когато е разположено дълбоко в литературата, изкуството и дори в битовия фолклор. Преди да бъде разбран един процес или едно събитие, особено ако е война, то трябва да бъде почувствано и чрез художествената емоция. Чрез тази чудесна експозиция се потапяме в художествените възпроизвеждания на една особена, необичайна война, отличаваща се от повечето подобни събития в европейската история от края на XIX век. Война на емоцията, на вярата, на избавлението, тя не можеше да не впечатли европейската общественост“.

Репродукциите на картините са 18, като са изработени по специална швейцарска технология и са неотличими от оригинала. Изложбата бе открита от Николай Малинов – Генерален секретар на МДР и почетен Председател на НД Русофили. В своето слово той обяви, че тази изложба е асиметричният отговор на репресиите срещу русофилите от страна на държавата. „Настоящата експозиция от 18 картини, пресъздаващи моменти от Войната, е нашият много скромен поклон на благодарност и молитва за бъдещо единение на двата народа. Българският и руският народи пред историята и пред Бога са едно и чрез своята култура и език, чрез своята вяра и светоусещане“, категоричен бе Малинов. Той припомни, че това е войната с най-много доброволци от всички войни в историята на XIX век.

Малко по-късно същия ден в Дупница се откри изложба на авторски снимки, която е озаглавена „Русия през обектива, пейзажи“. Организатори на събитието са Национално Движение Русофили, Международното движение на русофилите и община Дупница. Експозицията се състои от 50 фотографии на руски автори, които представят красотата на Русия – невероятните пейзажи на руската природа, на руската църковна архитектура. Специално за откриването но изложбата в Дупница пристигна Николай Малинов. Тя може да бъде разгледана в галерията до 1 септември. След това експозицията ще бъде представена в Пловдив, София, Плевен, Бургас, Пазарджик и Разлог.

error: Съдържанието ни е авторско!