Изложба на проф. Стоян Домусчиев „Български и руски импресии“

 

 

                                            Информационно съобщение

 Фондация „Устойчиво развитие за България“ с председател г-жа Станка Шопова и Представителството на Россътрудничество в България представят изложбата на проф. Стоян Домусчиев  „Български и руски импресии“. Тя е част от Програмата на Националния инициативен комитет за честване на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война и възстановяването на българската държавност под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев. Авторът показва характерни пейзажи от руски и български градове.

Изложбата бе открита на 16 февруари в Мраморната зала на Руския културно-информационен център, ул. „Шипка“ № 34 и ще бъде отворена за посещение до 26 февруари.

Проф. Стоян Домусчиев е дългогодишен преподавател по рисуване в Националната художествена академия. В продължение на 8 години е бил заместник-ректор по учебната работа на академията. Отличаван е с първа награда за композиция, както и с други награди от общоакадемични конкурси. Участвал е в национални изложби в страната и чужбина – в Русия, Чехия, Унгария, Германия, Ирландия, Румъния, Македония. Има много самостоятелни изложби. Носител е на орден „Кирил и Методий“.

Щастлив момент от богатата житейска и творческа биография на проф. Домусчиев е фактът, че той преди години е специализирал в Москва и Санкт Петербург. В настоящата изложба е представено неговото преклонение пред руската природа, пред земята, реките и тревите, пред хората…

На откриването на изложбата поетът Драгомир Шопов нарече художника поет в живописта. Неговата душа е душа на поет. Това сигурно му помага да усети толкова силно и вълнуващо сърцето на една друга страна – Русия, далечна и близка едновременно, и да потърси сходство във въздуха, в колорита, в настроенията с нашата България, която съвсем не случайно присъства и в тази изложба.

Поздравления към художника отправиха: г-н Алексей Новоселов – съветник по културата в Посолството на Руската Федерация в България, г-жа Наталия Ерьомина – от Представителството на Россътрудничество в България и доц. д-р  Емилия Лазарова – от Фондация „Устойчиво развитие за България“.