Изложба на императорски порцеланови великденски яйца в Държавния исторически музей

По случай Великден в Държавния исторически музей е открита изложба на императорски порцеланови великденски яйца.

В рисуваните яйца са възпроизведени образци на руската религиозна живопис от XIX век и шедьоврите от картините на старите майстори.

Украшение на колекцията на музея е яйцето с изображение на Мария Магдалена с червено яйце в ръка, изписано по образец на творчесвото на В.М. Васнецов за Владимирския събор в Киев.
Историческият музей притежава неголяма, но много ценна колекция от порцеланови великденски яйца, свързани с историята на Дома Романови. Първите екземпляри са се появили в Русия за Великден през 1749 година – творение на изобретателя на руския порцелан Дмитрий Иванович Виноградов. От този момент подаряване на порцеланови яйца  е станало едно от задължителните ритуали на празничния дворцов етикет.

Традицията да се подаряват и изрисуват порцеланови яйца се е родила в Русия и е станала задължителен атрибут на Великден. Подаръкът е красив и скъп, с рисунки на религиозни теми. Например, когато през 1858 година е бил построен и осветен Исакиевският събор в Петербург, много лица на светии са били изобразени на порцелановите великденски яйца.

«Когато е бил осветен Владимирският събор в Киев, в репертоара на майсторите от Императорския завод са се появили образи от фреските на Васнецов в този събор, които Николай II нарича идеални в своя дневник”, – разказва научният сътрудник Елена Смирнова…

На яйцето от 1760 година е изобразено Възкресение Христово. Може да се видят и яйца, изготвени през 1916година за последните великденски празници на царското семейство…

Екземплярите са редки и значими, както за декоративно-приложното изкуство, така и за историята на Русия.

http://tvkultura.ru/article/show/article_id/110763

F1 F4 F5 F6 F7 F8 F9 F10 F11 F12 F13 F14