Изложба в Суздал представя приликата и разликата в източното и западното християнство

В навечерието на Рождество в Суздал е открита изложба „Обратна перспектива. Светът на предметите на източното и западното християнство от средата на  XIX-XX векове”.

 Името на експозицията, която се помещава в музейния комплекс на Спасо – Евфимиевия манастир разкрива изобразителната система, която се е използвала и в Русия, и в Европа. Да се осъзнае сходството на двете конфесии се оказва даже по-просто от разсъждаването върху тънкостите на различията.

Такава изложба е била немислима в близкото минало. До одеждите на православния митрополит се намират тези на католическия епископ; мантиите на свещенослужителите на двата клона на християнската църква, приели монашество; предмети за църковно причастие  от Катедралата  „ Свети Лудвик Френски” в Москва,  какъвто обред има и при православните. Разликата между двата обреда е, че при католиците само свещенослужителите могат да се причестяват от чаша с вино, символизираща кръвта на Господа.

В една зала се намират портретите на митрополитите на Руската православна църква и на любимия на католиците  Папа Йоан Павел Втори. Той е един от най-младите понтифици в историята и първият Папа от славянски произход.  Представени са и редки документи – някои от тях за първи път. Например, обръщението на Московския патриарх Тихон през 1921година към енориашите. В Русия се разразява глад и Патриархът е молил да помогнат тези, които са в състояние да го направят, за което е бил преследван от болшевиките.

„Представени са много фотографии – разказва заместник Генералният директор на Музея по съвременна история на Русия  Тамара Казакова. – Те показват изнасянето на ценностите от църквите. Ние представяме от всички ъгли гоненията срещу свещенослужителите… Говори се за преследване на църквата  само през 20 – 30 те години. Но това е продължило и при Никита Сергеевич Хрушчов”.

На гонения са били подложени и католиците. Много храмове са били разграбени, свещениците репресирани. По някакво чудо Катедралата  „Свети Лудвик Френски” в Москва е оцеляла и съществува и до днес…

Изложбата в Суздал запознава посетителите с предмети на изкуството, древни одежди на православните и католическите свещеници.

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

http://tvkultura.ru/article/show/article_id/104946.