Излезе предварителния доклад за малайзийския Boeing 777

Според предварителните резултати от разследването на крушението на  малайзийския Boeing 777, самолетът се разпаднал във въздуха, предаде Интерфакс.

Малайзийския Boeing 777 не е давал никакви сигнали за техническа повреда, гласи още предварителния доклад на холандските експерти.

«В кабината на пилотите не се чуват никакви предупредителни сигнали за наличие на технически проблем. Няма доказателства, че крушението на лайнера е предизвикатно от грешка на екипажа или някакнви технически повреди»,  се казва обще в доклада.

По данни на разследването, начина по който са били разпръснатие отломките от боинга, говори за това, че самолетът се е разпаднал още във въздуха. Причината за това най-вероятно е голямо количество на предмети с висока енергия,  уцелили самолета по време на полета.

Според предварителния доклад, няма точни данни за външно въздействие върху самолета, довели до разрушаването му във въздуха. Авторите на документа твърдят, че боингът е летял до 17:20 (мск. вр.), а записите от комуникацията  с пилотите са доказателство, че самолетът е бил в пълна изправност.

За окончателно установяване на причините за авиокатастрофата на малайзсийския лайнер ще трябва да се проведе допълнително разследване.

«В доклада са представени първите резултати от разследването, което продължава с пълна сила. Ще трябва допълнително изследване на детайлите. Имаме намерение да оповестим окончателния доклад в рамките на една година», уточниха експертите.

Холандската комисия по безопасността на полетите координира международните усилия за разследване на авиокатастрофата. Холандски следователи се основават върху информация на „черните кутии“, на космически спътници и фотоснимки от мястото на падането на самолета, които се използват при подготовка на предварителния отчет.