Изказванията на германското външно министерство предизвикаха учудване в Русия

Думите на германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен предизвикаха учудване в руското военно министерство. По-рано в интервю за в. Bild am Sonntag тя заяви, че би било разумно Русия да съобщава за движението и броя на войските си по време на мероприятията за военна подготовка. Тя също така настоя на това, че действията на НАТО имат изключително отбранителен характер.

„Изказванията на германското военно ведомство най-малкото ни учудват“, отбеляза официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Коташенков, цитиран от ТАСС.

„Сигурно тя просто не знае, че ние инициативно и в духа на добрата воля вече в продължение на повече от две години уведомяваме по различни канали европейските ни партньори за всички внезапни проверки и мащабни учения, което сме длъжни да правим според Виенските договорености. Между другото, за провеждането на последната проверка на бойната готовност ние уведомихме традиционно чрез военните си аташета, включително и в Германия“, каза още той.

„Що се отнася до тезата за отбранителния характер на действията на алианса, бих искал да припомня за драматичните резултати от операциите на НАТО в Югославия и Либия. Ще може ли германският военен министър Урсула фон дер Лайен да обясни на целия свят от кого там така самоотвержено и без да иска боеприпаси се отбраняваше алиансът?“, попита Конашенков.