Издигат се нови барикади до летището в Донецк

Стотици привърженици на федерализацията на Украйна, продължават да протестират до международното летище „Прокофиев“ в Донецк, съобщи ИТАР-ТАСС.

Администрацията на летището изрази готовност да премине под юрисдикцията на самопровъзгласилата се Донецка народна република. Но, на територията на летището са разположени военните части на Киев. Страните водят преговори.

Както отбелязва пресслужбата на ОССЕ, наблюдателите от организацията, определят ситуацията в Донецка област като „крайно напрегната“.

Тази сутрин Донецк осъмна със защитни ограждения, градът буквално е заобиколен от бетонни блокове и други съоръжения. Кой е издигнал барикадите през нощта, така и не стана ясно. Опълченците категорично опровергаха информацията, че съоръженията са тяхно дело, но искрено им се зарадваха, защото смятат, че с тях градът им е още по- защитен и непристъпен.

В село Красноторка, на юг от Краматорск наблюдателите на ОССЕ забелязали около 15 БТРа и военни с украински знамена. Според наблюденията на представителите на ОССЕ, „сградата на областната администрация се намира под контрол на протестиращите“.

Привържениците на федерализацията в Славянск превзеха и местна станция за ретранслиране на телевизионни програми, изключили са всички украински телевизии и са започнали да предават само руски канали.

Докладвайки за обстановката в Донецк, наблюдателите отбелязали, че „сградата на областната администрация се намира на барикадите, но функционира в обичайния си режим, а количеството на палатките пред сградата се увеличава“.

Група наблюдатели на ОССЕ посети и град Изюм, където украински военни разположили база за провеждане на акции на територията на Донецка област, отбелязва се в доклада на мисията. Обстановката в града засега е спокойна, но доброволците от отрядите на самоотбраната, подкрепящи централното правителство, са издигнали барикади на пътищата към града. През целия ден издигането на барикадите до летището в Донецк продължава.

В село Сергеевка пък беше разгромен блокпоста на протестиращите. Това съобщи украинската информационна агенция 112.ua., като цитира думите на една жителка, която казва, че „в района на магистралата се чува стрелба“.

„Местните жители казват, че в селото се появили хора с военни униформи. Предполага се, че това са десантчици  участващи в антитерористичната операция на въоръжените сили на Украйна“.

За последно денонощие, украински граничари не пуснали в страната над 80 руски граждани, голяма част от които имали желание да гостуват при роднините си в Украйна на Великден. Украински митничари не пускали дори майки с деца, съобщи ръководителят на пресслужбата на граничното управление на ФСС към Белгородска и Воронежска области Дмитри Жуков.