„Известия“: САЩ оглавяват списъка с международните заплахи за Русия

САЩ възприемат Русия като свой съюзник срещу Китай. При това основната стратегическа заплаха за РФ е курсът на Съединените щати, насочен срещу отслабването й, пише в. „Известия“, позовавайки се на доклада „Международни заплахи – 2016“, предаде ТАСС.

„Слаба, притисната в края на континента, Русия няма да бъде икономически конкурент и няма да може да създаде алтернативен център на силата в Евразия. Слаба Русия ще се страхува от китайската експанзия и ще бъде принудена да стане партньор на Америка в главния й проект за ХХI – сдържането на Китай“, се отбелязва в доклада.

В момента съществуват два подхода в оценката на американската политика по отношение на Русия. Привържениците на първия считат, че САЩ целенасочено искат отслабването на Русия, а на привържениците на втория предполагат, че, преследвайки целите си, американците косвено нанасят щети на руските интереси. Такова мнение изразява в „Известия“ един от авторите на доклада, програмният директор на клуб „Валдай“ Андрей Сушенцов.

Той отбелязва, че „ако това съответства на руските интереси или не изисква мащабни вливания, то подкрепата на военното присъствие в Близкия изток е възможно“. Според експерти, след сирийската кампания Москва ще запази приятелския режим в Дамаск и ще може да укрепи военноморската си база в Средиземно море.

В доклада е спомената и възможна терористична заплаха за Русия от страна на ислямистките радикали. Според анализатори, тя няма да изчезне дори и в случай на пълна победа над джихадистите в Сирия, тъй като най-ценните бойци и командири по-скоро ще се преместят от Сирия в други страни със слаба държавна власт (Ирак, Либия, Мали, Афганистан, Сомалия и др.), където ще продължат разрушителната си дейност.

Освен непосредствената заплаха от проникване на радикали на територията на Русия, най-неблагоприятният сценарий за нея би бил появата на мястото на една от държавите в Средна Азия на поредната джихадистка квазидържава, „управлявана от въоръжени банди, тълкуващи шериата посвоему“. Особено уязвим, според авторите на доклада, е Таджикистан, оцеляването на който в голяма степен зависи от преводите на гражданите, работещи в Русия.

Друг източник на проблеми може да стане ръстът на напрежението в Далечния изток и Югоизточна Азия, където все по-отчетливо се вижда противопоставянето на Китай със САЩ и съюзниците им, на първо място, заради неопределеността със статута на Тайван и териториалните спорове в Южнокитайско море.

В практиката на американската политика няма случай на взаимодействие с равностоен партньор. За САЩ Русия изглежда като потенциален съюзник срещу Китай.

Ако американците сметнат, че възходът на Китай не е мирен и започнат да го сдържат, то Русия ще се изправи пред съдбоносен избор.