„Известия“: Москва е готова за размяна на Ярошенко срещу осъдени в РФ американци

Москва е готова размени Константин Ярошенко, излежаващ присъда в американски затвор, срещу осъдени в Русия граждани на САЩ, съобщи в. „Известия“, позовавайки се на отговор на администрацията на президента на молба на майката на руския пилот Любов Ярошенко.

„Към момента има 13 такива граждани. Трима от тях, включително и американският гражданин Генадий Клоцман, осъден в Русия през декември 2011 г. на десет години затвор, са подали заявления за прехвърляне в САЩ въз основа на Конвенцията на Съвета на Европа от 1983 г.“, пише изданието.

Според „Известия“ Москва вече е изпратила предложението си на Вашингтон. От Държавния департамент, министерството на правосъдието и Федералното бюро на затворите в САЩ не са отговорили на запитване на вестника.

„Според Вашингтон Ярошенко не подлежи на обмен“, цитира изданието документ, позоваващ се на отговора на руското външно министерство. Дипломатите отбелязват, че по-рано Виктория Нюланд „направо даде да се разбере, че Ярошенко трябва да седи за назидание на другите“.

В отговора на администрацията на президента на РФ се отбелязва, че външното министерство предприема „активни и постоянни усилия“ за скорошното завръщане на Ярошенко в Русия. Във ведомството определят ареста на руския гражданин като неприемливо. Москва също така изисква от американските власти да окажат на пилота необходимата медицинска помощ.

Константин Ярошенко излежава 20-годишна присъда във Форт Дикс (щата Ню Джюрси). През 2011 г. той е обвинен в подготовка на заговор с цел контрабанда на наркотици в САЩ. Той е арестуван на 28 май 2010 г. в Либерия, а след това екстрадиран в САЩ.

Руското външно министерство многократно е заявявало, че присъдата е несправедлива и е посочвала многобройните нарушения на правата на Ярошенко в американския затвор.