Изабел Юпер мечтае да играе в спектакли по пиеси на Чехов и Тургенев

Френската актриса Изабел Юпер мечтае да участва в постановки на пиесите „Вишнева градина“ и „Платонов“ от Антон П. Чехов, предаде ТАСС, цитиран от dnes.bg.

Тя сподели това на пресконференция в Москва, където представи филма „По-силно от бомби“, в който изпълнява една от главните роли.

„За съжаление все още не съм участвала в постановки по Чехов, но бих искала да се привъплътя в образа на Анна Петровна от пиесата „Платонов“ и да ми поверят роля в постановка на „Вишнева градина“, заяви Юпер. Тя отбеляза, че в чужбина в постановките на пиеси от Чехов преобладава „меланхоличният аспект“, докато в Русия е намерен „по-жизнерадостен ракурс“.

Юпер винаги е проявявала голям интерес към руската култура. Актрисата припомни, че през 1994 г. е работила с руски режисьор – снимала се във филма на Игор Минаев „Наводнение“, адаптиран по повест от Евгений Замятин. Всъщност Изабел решила да стане актриса благодарение на руски филми.

„В детството си гледах филма „Летят жерави“ на режисьора Калатозов и с това започна увлечението ми по киното“, поясни тя. Сред съветските режисьри тя цени високо Григорий Чухрай, а сред съвременните руски режисьори – Андрей Звягинцев и Иван Твердовски.

Във филма „По-силно от бомби“ на Йоаким Триер се говори за семейството на военната фотографка Изабел, чиято роля се изпълнява от Юпер. Сюжетът описва как Изабел загива в автомобилна катастрофа и съпругът й и двамата им синове се опитват да се справят с тази трагедия. „По-силно от бомби“ бе показан премиерно в рамките на тазгодишния кинофестивал в Кан