ИД планира серия от терористични актове в Европа

Неотдавнашните събития в Париж са начало на серия от терористични актове в Европа, съобщава издание Bild am Sonntag, като се позовава на данни на американската Агенция за национална сигурност (АНС).

Поредицата от терористични атаки и извънредни ситуации започна във Франция в сряда сутринта начело  с нападение на редакцията на сатирично списание „Шарли ебдо“. За три дни загинаха 17 души, в това число и трима полицаи. При двете спецоперации в петък тримата терористи бяха унищожени.

Както съобщава изданието, сътрудниците на АНС още преди няколко месеца са проследили телефонни разговори между лидерите на близкоизточната терористична групировка „Ислямска държава“, от които е станало ясно, че Европа я очаква вълна от терор и събитията в Париж са поставили нейното начало.
За конкретните планове на терористите няма информация, но в подслушаните преговори се е споменавал Рим, пише вестникът.

По-рано през януари шефът на британското контраразузнаване MI5 Андрю Паркър заяви, че атаки срещу страните от Запада планира сирийската „Ал Кайда“. Според негови данни в частност се подготвят нападения срещу обекти от транспортната инфраструктура и забележителности, при това е много вероятно терористични атаки да се извършат във Великобритания. Паркър допълни, че „Ислямска държава“ също планира терористични нападения във Великобритания.

Френският премиер Мануел Валс призна за пропуските в работата по противодействието с тероризма:
– Но става дума за стотици хора, които заминават за Сирия и Ирак, и преминават терористична подготовка в тези страни. Когато те се връщат, се провеждат арести, задържания, проверки.
Той отбеляза, че с подобни проблеми се сблъскват и други страни, въпреки различните мерки за сигурност и съвместната международна дейност. „Безспорно, в системата има слабости и ние ще реагираме“, – заяви премиерът./ РИА Новости