ИДИЛ протяга ръце към Русия

Религиозните радикали разглеждат Русия като пазар за наемници. На уахабитите са им нужни не редови бойци, а специалисти.

Вниманието на руската общественост бе привлечено от заявените планове на терористите „с позволението на Аллах да освободят Чечня и Кавказ“. Президентът на републиката Рамзан Кадиров отговори на това дръзко изказване със свойствения за него рязък тон, като нарече обещанията на ислямистите детска заплаха и заяви, че този, „на който му е скимнало да заплаши Русия и да произнесе името на президента на нашата страна Владимир Путин, ще бъде унищожен там, където е направил това“. Засега от уахабитите няма последвала ответна реакция.
В началото на октомври тази година Заводския районен съд на град Грозни осъди местния жител Рустам Керимов на три години лишаване от свобода за участие във военни действия на територията на Сирия; все още не е обявено решението за още двама души, заподозрени в аналогично престъпление.
Експертът от Института за стратегическа политика Раис Сюлейманов не се съмнява, че има руски граждани, воюващи на страната на ИДИЛ. Ислямоведът заяви, че механизмът за вербуване на уахабитите е съвсем прост: „На първо място на тях са им нужни инженери за ремонт на въоръжението и лекари. Основно, желаещите да помогнат на ИДИЛ се откриват чрез социалните мрежи,  в частните „халални” заведения („халал“ – храна, разрешена от исляма) и джамиите“.

 

Иван Комаров
газета.ру