Игор Иванов: Европа е най-близко до употребата на ядрено оръжие от Втората световна война насам

По-близо сме от всякоха до заплахата от ядрена война в резултат на конфликта в Украйна, заяви бивш руски външен министър. Игор Иванов, който бе начело на руската дипломация от 1998 до 2004 година и сега е ръководител на подкрепяния от държавата мозъчен тръст казва: „Рискът от конфронтация с употребата на ядрени оръжия в Европа е най-висок от 80-те година на миналия век насам”.

По думите му, противопоставянето между Изтока и Запада в кризата в Украйна води до увеличаване на руска от ядрена война, независимо от усилията на страните да намалят своите ядрени арсенали. Говорейки в рамките на събитие на Брюксел заедно с външните министри на Украйна и Полща, Иванов каза: „Имаме по-малко ядрени бойни глави, но рискът от употребата им нараства”.

Неговите коментари ще са повод за притеснение сред дипломатите на Европа и НАТО, които се стараят да намерят мирно решение на конфликта в Украйна.

Иванов вини ракетния щит на САЩ в Европа за увеличаване на рисковете.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Русия да не плаши съседите си с говорене за заплахата от ядрени оръжия. Въпреки това, бившият руски министър каза: „Може да сте сигурни, че след като САЩ разгърне своя ракетен щит в Полша, Русия ще отговори с разгръщането на своя система за защита от ракети в Калининград”.

„Пътищата на Европа и Русия сериозно се разминават и така ще остане доста дълго време… вероятно десетилетия наред”, добавя той.