Зураб Церетели – Президент на Руската художествена академия

Зураб Церетели е роден през 1934 година в Тбилиси. Неговият баща – Константин Георгиевич е известен в Грузия като инженер-строител, произхожда от стар грузински княжески род Церетели. Забележително влияние на Зураб е оказал братът на неговата майка – художникът Георгий Нижарадзе. В неговия дом постоянно са гостували художниците Давид Какабадзе, Серго Кобуладзе, Уча Джапаридзе и други.

Зураб Церетели е завършил факултета по живопис на Тбилиската художествена академия.

През 1964 година се обучава във Франция, където е общувал със знаменитите художници Пабло Пикасо и Марк Шагал.

От края на 1960 година започва активно да работи в областта на монументалното изкуство. Освен в Русия неговите скулптурни произведения се намират в Бразилия, Великобритания, Испания, САЩ, Франция, Япония, Грузия и Литва.

От 1997 година той е Президент на Руската художествената академия .

Церетели също така е Директор на Московския музей за съвременно изкуство и Директор на Галерията на изкуствата -Церетели.

През 2010 година Зураб Церетели е удостоен със званието Кавалер на ордена на Почетния легион. През същата година Националното общество по изкуствата на САЩ му е присъдило златен „Почетен Медал“.  Зураб Церетели е първият грузински и руски художник, удостоен с такава награда.

В Изложбения комплекс на Руската художествена академия ( ул. Пречистенка, 19-21, Москва) се провеждат руски и международни изложби, посветени на всички видове изобразително изкуство, архитектура и дизайн. Тук е представено многообразието на творчеството на основателя на изложбения център, Президента на Руската художествена академия Зураб Церетели.

 

Скульптурни  паметници -творчество на  Зураб Церетели са поставени в много страни  – в САЩ, Великобритания, Испания, Япония, Уругвай, Франция и други.

http://www.tsereteli.ru/rah/

http://itar-tass.com/kultura/1529711