ЗРК „Тор” е предотвратил терористичен акт на Олимпиадата в Сочи

С помощта на зенитно-ракетните комплекси „Тор“ са били предотвратени терористичните актове с използването на безпилотници на Олимпиадата в Сочи. Това разказа пред РИА Новости Вячеслав Карташов – помощник генералният директор по военно-техническо сътрудничество и държавни поръчки към ижевския завод по електромеханика „Купол“, чиито специалисти са разработчици на комплекса.

За осигуряването на безопасността на Олимпиадата в Сочи е използван руски зенитно-ракетен комплекс. Според думите на участниците в тази операция там са били предотвратени опити за извършване на терористични актове с използване на безпилотници, различни въздушни балони, каза още Карташов.

Разработчиците на комплекса разкриват, че особеното при този ЗРК се състои в това, че той е създаден за поразяване именно на съвременно високоточно оръжие, към което се отнасят на първо място противорадиолокационните и крилатите ракети, както и управляемите авиационни бомби. Задачата на „Тор“ е „да накара бомбата да се взриви не върху обекта, към който е насочена, а във въздуха“.

Използваната в комплекса зенитна управляема ракета има „специална осколка“, създадена от плътна сплав, със специална форма и обем. Тя пробива обвивката на управляемата бомба и детонира намиращото се в нея взривно вещество.

Карташов съобщи също, че комплекси „Тор“ ще се използват и в бъдеще за осигуряването на безопасността  на масови мероприятия, включително и на световното първенство по футбол през 2018 г.

Припомняме, че по-рано директорът на ФСБ на РФ съобщи, че спецслужбите са предотвратили няколко терористични акта в Сочи. При това един от тези терористични актове е било планирано да бъде осъществен с помощта на летателен апарат. Заплахата е била локализирана и предотвратена благодарение на съвместната работа на ФСБ на Русия с колегите им от САЩ, Австрия, Франция, Германия и Грузия. Подробностите за отстраняването й се появиха едва сега – в навечерието на годишнината от откриването на Олимпийските игри.

Днес Сочи е много популярен сред туристите. Само от началото на годината олимпийските планински курорти в града са посетили повече от 370 хил. туристи, а през коледните и новогодишните празници там са прекарали отпуската си повече от 50 хил. души.