ЗРК С-400 „Триумф“ застъпиха на бойно дежурство в Новосибирск

Зенитни ракетни комплекси С-400 „Триумф“ застъпиха на бойно дежурство в Новосибирска област в Русия. Командващият войските на 14 армия на ВВС и ПВО генерал-майор Владимир Коритков във вторник издаде заповед за дежурство на шест машини, предаде кореспондент на ТАСС от мястото на събитието.

„Зенитният ракетен полк на новосибирското съединение за противовъздушна отбрана (ПВО) получи системи С-400 „Триумф“ в края на 2015 г. Разчетите на новосибирското съединение на ВКС от Централен военен окръг (ЦВО) успешно преминаха курса за преподготовка на новото въоръжение и изпълниха програмата по учебно-бойна стрелба на полигона в Астраханска област. Разчетите на ЗРК С-400 застъпиха на бойно дежурство. Те ще сменят С-300ПТ „Фаворит“, отбеляза Коритков.

От пресслужбата на ЦВО уточниха, че за разполагането на новите комплекси са били оборудвани и замаскирани позиции. „Това е голяма дата. Встъпването на бойно дежурство на системите С-400 увеличава потенциала и мощта на дадения полк и на цялата руска армия. Убедени сме, че благодарение на новите ЗРК успешно ще бъдат разрешавани задачите за прикриване на стратегически важни обекти в Западен Сибир“, каза генерал-майорът.