„Золотой витяз“ в Камчия

Прочутият руски интелектуалец и народен артист Николай Бурляев е в Камчия, където се провежда Международната конференция „Славянската култура вчера-днес-утре“. В нейния афиш е и престижният кинофест „Золотой витяз“, който се случва в различни страни. „Тук се чувстваме като в крепост на изкуствата. По света се води война за човешката душа. „Золотой витяз“ събира най-ценното от духовността на славянския свят и го предава на поколенията. Трябва да казваме истината без страх. С любов и единение ще спасим човечеството“, подчерта Николай Бурляев.

Той е загрижен както за настоящето и бъдещето на славянските народи, така и заради нарастващата криза в нравствеността. Световноизвестният художник аниматор Александър Петров сподели, че с творчеството си се стреми да разтърси публиката – не от ужас, а от състрадание. „Всеки народ трябва да обича собствената си култура. Липсата на общуване, липсата на истината водят до нихилизма на младите хора, които не намират смисъл в живота. Ако живее в истина, човек е свободен. Поетите, които творят в истина, са пророци, а пророците дават надежда“, коментира в словото си отец Василий Шаган.

Поетесата Елка Няголова съобщи, че повече от 40 славянски автори ще се превеждат ежегодно на различни славянски езици.

В богатата програма на форума до 12 юли са включени изложби, майсторски класове, дискусии, прожекции и кинолектории. В комплекса ще бъде открит Клуб на изкуствата, на който „Золотой витяз“ ще дари повече от 50 игрални, документални и анимационни ленти.

Варненската публика ще гледа „Гогол. Ближайший“ с Николай Бурляев и Инга Шатова, „Излечить страх“ на Александър Пархоменко, шедьовъра „Анна от 6 до 18“ на Никита Михалков.

Автор: Оля Ал-Ахмед

Източник: в. „Стандарт“