„Золотое кольцо“ на Русия – Троицко-Сергиевата лавра

Градът Сергиев Посад е известен не само на територията на Русия, но и далече зад нейните предели. Свети-Троицката Сергиева Лавра е главната забележителност на града, която интересува поклонниците. Този старинен православен манастир е бил построен през 1337 година на река Кончур от преподобния Сергий Радонежски.

Историята на съществуване на манастира е наситена със събития. През 1408 година манастирът е опожарен и разграбен от татарските войски, предвождани от хан Едигей, а през 1618 година светинята успява да отблъсне атаките на полската армия на принц Владислав. През 1742 година императрица Елизавета Петровна издава указ, от който следва, че манастирът придобива статут на лавра.

Живописният ансамбъл на Троицко-Сергиевата лавра обединява над 50 съоръжения: това са храмове и събори, различни кули и други…

Най-старата постройка в ансамбъла е белокаменният Троицки събор, построен в далечната 1422 година. Над проектите на архитектурните съоръжения на лаврата са работили най-известните строители на страната през XV – XIX век.