Знаят само Бог и Бехтерев – 160 години от рождението на руския психиатър и физиолог

На 1 февруари 1857 г. в село Сарали, Елабужски окръг, се родил Владимир Бехтерев, виден изследовател на човешкия мозък, невропатолог, психиатър, физиолог. В Европа признавали: «Знаят прекрасно анатомията на мозъка само двама – Бог и Бехтерев».

Той е направил около 30 открития, свързани със структурата на мозъка, създава актуален и до днес атлас на човешкия мозък, открива в Русия първата неврохирургична операционна зала, доказва ефективността на хипнозата  при лечението на психични заболявания, основава 50 учебни и лечебни заведения.

Бащата на Бехтерев умира рано. Майката е принудена да проси хляб от съседите, за да нахрани децата, но нито един от синовете не напуска гимназия, с платено обучение.

Прочитайки съобщение, че Петербургската медико-хурургична академия набира слушатели, 15-годишният юноша пътува седмица на параход, за да подаде документите. Но не му достигнали 6 месеца до навършване на необходимата възраст, за да бъде зачислен. Той получава сериозен стрес и се наложило да постъпи в психиатрична болница. Запознаването му с доктор Сикорски и приятелството с него повлияли на избора на специалност. Бехтерев се заинтересувал от лечението на душевни болести.

Когато 27-годишният учен постъпил на длъжност завеждащ катедра по психиатрия на Казанския университет, той вече имал докторска степен, тежест в научните среди, изучил е опита на работа в клиниките в Лайпциг, Париж, Мюнхен и Виена, със стаж при известни професори.

KUni

Казански университет

Лекциите в Казанския университет и окръжната болница били толкова увлекателни, че събирали не само медици. Слушал го е даже Альоша Пешков ( бъдещият писател Максим Горки).

Бехтерев е един от първите в Русия, който започнал да лекува  психичните заболявания под хипноза и внушение, за които научил в Париж. През 1919 година осъществил серия успешни опити за телепатично внушение на кучета. Помагал му дресьорът Владимир Дуров в лабораторията по зоопсихология. Животните по „мислени команди” скачали на масата, удряли с лапи по клавишите на рояла, драскали картина. Досега по метода на Бехтерев чрез хипноза се лекуват психични заболявания и даже алкохолизъм.

След работа Бехтерев приемал у дома си до 40 болни. Девизът на Бехтерев е: „Ако на болния след разговор с лекаря не му стане по-леко, то това не е лекар

Сред потомците на Бехтерев са знаменитият физиолог на XX век Наталия Бехтерева, нейният син Светослав Медведев – директор на Института за мозъка на човека към РАН…

http://www.kazan.aif.ru/society/persona/gipnotizer_i_telepat_kak_behterev_sovershil_proryvnye_otkrytiya_v_nauke?from=main