„Златният пръстен“ на Русия – град Кострома

Aerial drone view of the Orthodox Holy Trinity Ipatievsky monastery during summer with Volga river in Kostroma, Russia

С основание Кострома се нарича перлата на „Златния пръстен“. Този древен град е основан от суздалския княз Юрий Долгорукий през 1152 г. В памет на руския княз на Воскресенския площад е издигнат негов паметник.

Памятник князю Юрию Долгорукому в Костроме. Автор композиции — скульптор В. М. Церковников, архитектор — Г. Л. Морозов

Паметник на Юрий Долгоруки

През годините на своята многовековна история Кострома не е загубила своята своеобразност. В разцвета си, по време на управлението на княз Василий Ярославович, Кострома е столица на Североизточна Русия, затова тук са построени много храмове. Днес това е модерен пристанищен град на Волга, в който повече от петстотин архитектурни паметници са съхранили своето великолепие.

Кострома е родното място на известния герой Иван Сусанин и на известния руски писател Николай Островски.

Иван Сусанин, който повежда полско-литовската армия в блатата в началото на XVII в.  извършва подвига си в района на Кострома.

Според легендата именно по заповед на Екатерина  градът е възстановен след поредния пожар. След като посетила почти опожарения град и видяла плачевното му състояние, Императрицата хвърлила на масата ветрилото си и наредила да възстановят правилно града. Центърът на града е останал непроменен от създаването си (края на XVIII – началото на XIX в.). Кострома е пример (почти единствен) за цялостно архитектурно развитие в стила на класицизма.

Ночной вид на центр Костромы и расходящиеся от него по принципу лучей улицы

 

Сусанинска площада

Город Кострома, вид с воздуха на реку Волга - Стоковые фото Беспилотник роялти-фри

Главните улици и булеварди са изградени на принципа на лъчите от главния площад (наричан по-рано Екатеринински, а сега Сусанински). А на мястото на тържището, което е характерно за старите руски градове, е построен комплекс от търговски центрове (Търговски редици).

На Сусанинския площад се намира каменната пожарна кула (Пожарная каланча) – древен храм с шест портика. Император Николай I, който посетил Кострома през 1834 г., признал: “ Такъв няма дори в Санкт Петербург!“. Сега там се намира Музеят на пожарното дело.

Пожарная каланча - выдающийся архитектурный памятник эпохи классицизма, главное украшение центральной Сусанинской площади Костромы

Тук, в центъра, има цяла палитра от архитектурни паметници.

 

Атракции и туристически обекти в Кострома

Дом генерала Борщова на Сусанинской площади в Костроме, Россия - Стоковые фото Кострома роялти-фри

Домът на ген. Борщов

Зимни забележителности в Кострома

Музеят Романов

Не по-малко известен е и Богоявленско-Анастасийският манастир. В него се съхранява чудотворна икона на Божията майка, наричана светинята на царския дом Романови.

Кострома. Богоявленско-Анастасиин женский монастырь.

В близост до Сусанинския площад се намират каменните търговски редици, които някога са заемали няколко квартала. В Рибните редици сега се помещават картинна галерия и художествени студия, а в останалите – магазини и кафенета.

10 мая 2021 г. Кострома. Старый торговый пассаж - Стоковые фото Кострома роялти-фри

Изграждането на търговските редици започва през 1789 г., като първо са построени Червените (в които се продавали платове и кожи) и Големите редици за брашно – във формата на правоъгълник. В тях акуратно е вписан един от най-старите храмове в Кострома – църквата „Спаса в Рядах“. Построена през XVIII в. тя се извисява със своите зелени куполи.

Церковь Спаса в Рядах — пятиглавая православная церковь середины 18 века, которая входит в ансамбль Торговых рядов Костромы

Тук, на брега на Волга, се намира Московската застава – входната врата за влизане в Кострома откъм реката.

вид с воздуха на кострому - кострома стоковые фото и изображения

На крайбрежната на Волга, се намират два обелиска на Московската застава, които са били издигнати специално за посещението на   Александър II, но той не пристигнал.

Один из двух обелисков Московской заставы, Кострома

Единият от двата обелиска

Там, на крайбрежната ивица е беседката на Островски, поставена на мястото, от което писателят е гледал към реката, докато е писал прочутите си пиеси. Именно от това място героинята на “ Буря“, Катерина, мечтае да лети като птица.

Беседка писателя А.Н. Островского на набережной реки Волги, Кострома

 

Особен интерес представлява Ипатиевският манастир „Света Троица“, който исторически е свързан с династията Романови. В неговите стени Михаил Романов прекарва няколко месеца с майка си, монахиня Марфа. И именно там на 14 март 1613 г. се е състоял обрядът по обявяването на Михаил Романов за цар.

Свято-Троицкий Ипатьевский монастырь — мужской монастырь в западной части Костромы на берегу одноимённой реки

Свято-Троицкий Ипатьевский монастырь — мужской монастырь в западной части Костромы на берегу одноимённой реки

Всеки следващ владетел от династията считал за свой дълг да посещава манастира и да му поднася подаръци. През 1913 г. именно тук се провеждат основните тържества в чест на 300-годишнината на дома на Романови, с участието на Николай II и неговото семейство.

В непосредствена близост до Ипатиевския манастир се намира музеят на открито на дървената архитектура „Костромская слобода“.

Дворецът на Снежанка в центъра на града привлича огромен брой туристи. Всъщност Снежанка е „родена“ в имението на драматурга Александър Островски в Щеликово, а не в Кострома. Но именно този град открай време се смята за нейно родно място.

Терем Снегурочки отдых в Костроме

В Кострома се намират множество уютни кафенета, лавки и магазини за сувенири. Туристите най-често си носят от  града кашкавал, златни и сребърни бижута и ленени изделия.

 

Източник:

https://showmaket.ru/about/kostroma/

https://blog.erv.ru/istoriya_i_dostoprimechatelnosti_kostromy/

https://ria.ru/20190930/1559149873.html

https://bg.puntomarinero.com/sights-of-kostroma-photos-and/

https://www.istockphoto.com/ru/%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE/%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%B4-%D1%81-%D0%B2%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%83-%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B3%D0%B0-gm1491887653-516109401

https://www.rgo.ru/ru/kostromskoe-oblastnoe-otdelenie/proekty/pamyatnik-ivanu-susaninu-v-kostrome

 

 

error: Съдържанието ни е авторско!