За 5 дни руската авиация е унищожила близо 1600 обекта на терористите в Сирия

От 10 до 16 февруари руската авиация е извършила 444 полета и е нанесла удари по 1 600 обекта на терористите в Сирия. Това съобщи пред журналисти официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, предаде ТАСС.

„От 10 до 16 февруари самолети на руската авиогрупа в Сирийската арабска република са извършили 444 бойни полета, в хода на които са нанесли точечни удари по 1593 обекта на терористите в провинциите Дейр ез-Зор, Дераа, Хомс, Хама, Латакия и Алепо“, каза Конашенков.

По думите му сирийската правителствена армия с подкрепата на лоялните отряди на опозицията от началото на февруари е освободила от терористите 73 населени места. „От началото на месеца в Сирийската арабска република са освободени над 800 квадратни метра територия и 73 населени места“, каза представителят на руското министерство на отбраната.

Той отбеляза още, че заради създалата се сложна обстановка терористите в района на сирийския град Алепо масово евакуират семействата си към турската граница. „Във връзка със затягането на пропускателния режим от турските власти през границата се пропускат само ранени бойци“, отбеляза той.

Конашенков подчерта, че терористите в сирийските провинции Идлиб и Алепо продължават да получават подкрепление през границата с Турция. „През турско-сирийската граница продължава доставката през тъмната част от денонощието на оръжие, боеприпаси и подкрепление от жива сила за терористите в Идлиб и Алепо“, каза генералът.

Според представителя на руското министерство на отбраната от края на миналата седмица турската артилерия е нанесла над 100 удара по населените места в провинция Алепо. „От края на миналата седмица Турция нанася масирани артилерийски удари от артилерия с голям калибър както по правителствените войски, така и по патриотичната опозиция в граничните райони. Чрез средствата за обективен контрол е регистрирано нанасянето от турската артилерия на над 100 залпа по граничните населени места в провинция Алепо“, каза той.

„След постигането в края на миналата седмица на рамково споразумение за прекратяване на военните действия в Сирия, в южната и най-вече в северната част на страната се отбелязва рязко активизиране на терористичните групировки“, посочи още представителят на руското отбранително ведомство. По думите му между терористите в югозападната част на провинция Алепо и в северозападната на Идлиб „зачестиха разногласията по въпроса за контрола над териториите“.

За болницата в Идлиб

В състава на Каспийската флотилия няма нито един кораб, от който да може да бъде осъществено изстрелване на балистична ракета по болницата в Идлиб, заяви Конашенков.

„Намиращият се на посещение в Украйна турски премиер Ахмет Давутоглу вчера се договори даже за това, че Русия е нанесла от акваторията на Каспийско море удар, подчертавам, с балистична ракета по болница в провинция Идлиб. Веднага ще кажа, че в състава на Каспийската флотилия няма нито един кораб, способен да осъществява такива пускове на балистични ракети“, каза Конашенков.

„И двете съобщения за предполагаемото унищожаване на болници и училища в Азааз на 10 февруари и в Идлиб на 15 февруари, съдържат едни и същи изходни данни – „Газиантеп. Турция“. Информацията за това, къде се е писал тази фалшификат, очевидно, поради недоглеждане на авторите или редакторите на сайта, се оказа публикувана“, заяви той.

По-рано сирийският посланик в Русия Рияд Хадад заяви, че ударът по болницата на „Лекари без граници“ в Идлиб са нанесли САЩ, а „руските ВКС нямат никакво отношение към това“.