За 10 дни акция в Източна Украйна загубите на Киев са 650 души

Контролираните от Киев силовици по хода на наказателната акция в източна Украйна имат големи загуби

Източник: ИТАР-ТАСС

Киев е с големи загуби от наказателната акция в източна Украйна. Това съобщи „народният кмет“ на Славянск Вячеслав Пономарьов на пресконференцията в петък вечерта на 16 май, предаде ИТАР-ТАСС.

„Общите загуби на нацистката киевска наказателна хунта за периода 2-12 май е 650 души – убити, ранени и пленени. Сред тях са 285 екстремисти от „Десен сектор“, които са основната част от състава на Националната гвардия на Украйна, а също 120 наемници от специалните батальони на олигарха Игор Коломийски (главата на Днепропетровската администрация) „Днепър“ и „Азов“, заяви Пономарьов.

„По думите на „народния кмет“, Службите за сигурност на Украйна, са изгубили 90 души. Освен това, убитите и ранените са 40 военнослужещи от 95-та аеромобилна бригада на украинската армия, а също 20 служители на МВР. По думите на „народния кмет“, частната военна компания ASBS OTHAGO (Analizy Systemowe Bartlomiej Sienkiewicz), създадена преди няколко години от сегашния министър на вътрешните работи на Полша Вартоломей Сенкевич е изгубила 6 души, а американската частна компания Greystone – 14 души. Още една фирма от САЩ Academi (до 2009 года – Blackwater) – 50 души. Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ са със загуби от 25 служители, от които 13 са убити.

Загубите на украинска бойна техника са: осем бойни вертолета Ми-24, Ми-17 и Ми-8, един автомобил Hummer, три гаубици, шест БТРа и четири БМП.

„Загубите на опълченците на Донбас от 2 до 12 май – 8 убити и трима ранени“, съобщи Пономарьов. Той подчерта, че става дума само за силите на народното опълчение на Донбас, а не за мирни граждани, които са били разстрелвани в селата Андреевка и Симеоновка.