За първи път в България ще гостува звездната трупа на „Московски класически балет”

„Московски класически балет” е името, с което е известен Дъжавният академичен театър за класически балет на Русия, пише „Руски дневник“.

Балетната трупа е сформирана през 1966 година със съдействието на тогавашното Министерството на културата и под ръководството на Игор Моисеев. До 1977 Игор Моисеев е начело на трупата, а после лично предава художественото ръководство на Владимир Васильов – ученик на Асаф Месерер. Главен балетмайстор става Наталия Касаткина – ученичка на Марина Семьонова. При новото ръководството трупата принципно променя облика си и от концертен колектив се превръща в балетен театър.

Народните артисти на Русия, Лауреати на държавни отличия – Касаткина и Васильов са създали 3 балета и една опера в „Большой театр”, 2 балета и  2 опери в „Мариинский  театр” и 23 балета в „Московски класически балет”, без да броим всичко направено по световните сцени. Авторският им балет ”Сътворението на света” като хореография и постановка, създаден специално за М.Баришников, е поставен на повече от 60 световни сцени. Такава е и съдбата на всичо друго, създадено от гениалните Касаткина и Васильов. В репертоара на техния  „Класически балет”  присъства и класика, и съвременост в различни стилове и направления – повече от 30 заглавия. Гастролирали са в над 200 театри в повече от 30 страни на пет континента.

За пръв път по покана на „Жокер медиа”  този прославен балетен състав ще гостува в България.  Спирките от турнето им са:

6 декември – Варна, Спортна зала

8 декември – Русе, Спортна зала

9 декември – В.Търново, Спортна зала

11 декември – Пловдив, Спортна зала,

12 и 13 декември – Зала 1 НДК в София

В страната ще бъде показан балета „Лешникотрошачката” на П.И.Чайковски, а в София освен него и  „Пепеляшка” на С. Прокофиев.

Билетите са на цена от 25 до 75 лв. в мрежата на „Eventim“.