За първи път в България звездната трупа на „МОСКОВСКИ КЛАСИЧЕСКИ БАЛЕТ”

„Московски класически балет” – това е името, с което е известен Държавният академичен театър за класически балет. Балтената трупа е сформирана през 1966 година със съдействието на Министерството на културата на СССР под ръководството на Игор Моисеев. До 1977 Игор Моисеев е начело на трупата, а после лично предава художественото ръководство на Владимир Васильов – ученик на Асаф Месерер. Главен балетмайстор става Наталия Касаткина – ученичка на Марина Семьонова. При новото ръководството трупата принципно променя облика си и от концертен колектив се превръща в балетен театър.

DSC_3347-2

Народните артисти на Русия, Лауреати на държавни отличия – Касаткина и Васильов са създали 3 балета и една опера в „Большой театр”, 2 балета и 2 опери в „Мариинский театр” и 23 балета в „Московски класически балет”, без да броим всичко, направен по световните сцени. Авторският им балет ”Сътворението на света” като хореография и постановка, създаден специално за М.Баришников, е поставен в повече от 60 световни театри. Такава е и съдбата на всичо друго, създадено от гениалните Касаткина и Васильов. В репертуара на техния „Класически балет” присъства и класика, и съвременност в различни стилове и направления – повече от 30 заглавия. Гастролирали са в над 200 театри в повече от 30 страни на пет континента.

_APF7833-2

За пръв път по покана на „Жокер медиа” този прославен балетен колектив ще гостува в България. Спирките от турнето им са – 6 декември – Варна, Спортна зала, 8 декември – Русе, Спортна зала, 9 декември – В.Търново, Спортна зала, 11 декември – Пловдив, Спортна зала, 12 и 13 декември – Зала 1 НДК.

В страната ще бъде показан балетът „Лешникотрошачката”на П.И.Чайковски, а в София освен него и  „Пепеляшка” на С.Прокофиев.

Билетите са на цена от 25 до 75 лв. в мрежата на Ивентим.