За преврата в Киев са похарчени 5 милиарда доллара

Помощник държавният секретар на САЩ по въпросите за Европа и Евразия Виктория Нюланд заяви в интервю пред телевизия CNN, че Вашингтон е финансирал политическите процеси в Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС.

В отговор на въпрос на журналистите, дали са верни съобщенията за това, че САЩ са похарчили 5 милиарда долара за развитието на демокрацията в Украйна, Нюланд отговори, че наистина САЩ са вложили 5 млрд. долара считано от 1991 година, от момента в който, Украйна стана независима държава след разпадането на Съветския Съюз. Тези пари са били похарчени за поддръжката на интересите на украинския народ да има силно, демократично правителство, което да представлява неговите интереси. Според оценките на експертите, тези пари американците са похарчили за организацията на въоръжения държавен преврат в Киев.

Тук е моментът да споменем, че вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън днес обсъжда с местните власти в Киев ситуацията в източна Украйна, въпросите за децентрализация и конституционните реформи, а също и енергийната зависимост. Но експертите, запитани от РИА Новости смятат, че целта на визитата на вицепрезидента е друга, а именно – да се разбере дали е възможно САЩ да се оттегли от Украйна, без да изгуби репутацията си.

Така смята, например и президента на украинския Център за системен анализ и прогнозиране Ростислав Ищенко: „Аз мисля, че той (Байдън) сега е в Украйна, за да разбере доколко е възможно за САЩ да се оттегли оттам без да изгуби репутацията си. Тоест, до колко киевските власти днес са способни да изпълнят функцията за прикритие на отстъплението, а не функцията за защита на интересите на САЩ в Украйна”, поясни той. По думите му, днес вече е ясно на всеки, че киевските власти не са в състояние да изпълняват женевските договорености между САЩ и Русия. „Ясно е, че властта в Киев не е в състояние да потисне бунта в югоизточната част, а по-скоро югоизтокът ще  потисне Киев”, добави Ищенко.