За какво са нужни на Русия миротворците на ООН в Донбас

Представителят на Русия за Минските преговори по урегулирането на конфликта в Донбас Борис Гризлов заяви, че самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) са се съгласили руската визия за присъствието на миротворци на ООН в региона. Освен това, той подчерта, че освен отвеждането на въоръжението от линията на фронта, Киев също трябва да даде на Донецк и Луганск особен статус, който е предвиден в Минските съглашения. Руското издание „Московский Комсомолец“ попита експерти, дали е Възможно това.
Както е известно, украинските власти нееднократно за заявявали, че разместването на миротворчески контингент на линията на съприкосновение, фактически ще доведе до това, че Донецк и Луганск ще станат част от Росия. Както по-рано са казвали събеседниците на изданието, такъв риск действително съществува, но в този случай Москва се опитва да намери възможност да спре кръвопролитието в Източна Украйна, а не да раздели страната.
Във връзка с това, Русия, е възможно, да иска да се застрахова от възможен развал на съседната страна, което не се стреми особено много да съхрани своята териториална цялост, особено ако си спомним перманентните блокади на Донбас и периодическите призиви за кървава разправа над жителите му.
Според Директора на Института за миротворчески инициативи и конфликтология на Русия, Дениса Денисова, въвеждането на миротворци дава малко надежди за обединението на Украйна и по-скоро те ще позволят на ДНР и ЛНР да възстановят мирния начин на живот и да преминат на ново ниво в преговорите с Киев.
На свой ред, Директора на Фонда за прогресивна политика Олег Бондаренко смята, че даването на населението на Донецк и Луганск на особен статус няма да означава край на противостоянието в Донбас.
Членът на обществения съвет към Министерството на външните работи на Украйна Андрей Бузаров счита, че руската инициатива за изпращането на миротворци на линията на съприкосновение, по принцип, не може да бъде реализирана на практика.