Защо Саудитска Арабия е толкова „дълбоко загрижена“ за свалянето на Асад?

Саудитска Арабия – големият враг на президента Башар Асад, поиска неговият съюзник Русия да прекрати въздушните атаки в Сирия, като заяви, че бомбардировките са довели до цивилни жертви, а не са били насочени към „Ислямска държава“, публикува inews.bg.

Дипломатът Абдула Ал-Муалими заявил, че Русия и Иран не могат да претендират, че се борят с тероризма, а вместо това подкрепят терористите в лицето на сирийските власти. Той изразил „дълбока загриженост по отношение на военните нападение в Хомс и Хама“. Прозападните държави твърдят, че там джихадисти нямало.

Вчера Саудитска Арабия призова сирийския президент да се откаже от властта или в противен случай ще бъде отстранен принудително. Заплахата към Асад бе отправена от външният министър на Саудитска Арабия Адел Ал-Джубейр. „Няма бъдеще за Асад в Сирия“, заяви той пред журналисти в Ню Йорк, където се провежда среща на ООН. Според него има два варианта за решение на кризата в страната – чрез политически процес, където ще има преходен съвет или чрез военна интервенция, която да свали Асад. Министърът направи и намек, че страната му подкрепя „умерени бунтовници“ в Сирия.