Защо руските самолети бръмчат около американските военни кораби

Руските изтребители извършиха няколко полета над ескадрения миноносец „Доналд Кук“ в Балтийско море на 11 и 12 април. Руснаците не просто прелетяха над кораба един или два пъти, те го направиха десетки пъти, дори кръжаха и висяха над „Кук“-овците, без значение, че виждаха, че ги снимат.

И това не е просто инцидент или надуване на перки с цел демонстрация на мъжество. Събитията означават нещо значително по-голямо.

Няколко пъти руски Су-24 прелитаха в опасна близост, на около 10-25 метра, от есминеца „Доналд Кук“, а това е малко повече от дължината на една лека кола.

По време на прелитанията на руснаците американците провеждали тактически учения с полски военни вертолети. Те били принудени да прекратят тренировките, докато руснаците не им предоставили безопасна територия.

Корабът има малка площадка, която вертолетът може да използва за кацане и излитане. Въздушните потоци, които се образували в резултат на руските изтребители, можели да са опасни за тези, които се намирали на палубата. На видеозаписа може да се чуе глас, който обявява за приближаването на Су-24, определена е и височината на полета. Казва се още, че височината „e по-ниска от полетната палуба“ на кораба.

Защо Русия постъпи така?

Без съмнение, това не беше случайна грешка, а премислен ход. Нещо повече, руснаците повтаряха полетите си в продължение на два дни.

За да разберем логиката на руските военни, нека погледнем към света на животните, като с това съвсем не искаме да обидим или омаловажаваме военните. В случая Русия действа като кучето, което си препикава територията, т.е. отбелязва си своята територия. Маркира си я.

Балтийско море е територия на Русия и не се намира под контрола на САЩ, независимо от статута „международни води“. Русия ясно показва на САЩ, че това е нейна територия, а не обща горска тоалетна в скаутски лагер.

Следва да отбележим, че руските самолети не са били въоръжени и са имали минимално гориво. Те не са съпровождали американския кораб. Затова, независимо от „агресивното поведение“, командването на „Доналд Кук“ е знаело, че корабът не е подложен на никаква опасност. А това обстоятелство вече е съществено, защото в противен случай те биха могли да свалят руските самолети. НО: отчитайки местоположението на „великия“ им „Кук“-овец, това не би било разумен ход от страна на САЩ.

Подобни „сблъсъци“ се случват не за първи път. Почти преди година, през април 2015 г., подобен инцидент възникна в Черно море. Миналата година руските изтребители също бръмчаха около същия този „Кук“ и то пак със Су-24 – кръжат, висят над кораба в продължение на два дена. Пак имаше снимки, видео…

Както виждате, на руснаците снимките и видеата не им пречат… Това си е своеобразен „стандартен пакет за сплашване“. Той си е част от тактиката на руснаците.

Защо?

Много просто — защото онези „Кук“-овци нямат мярка… Плъзнали са с бомбите си като рояк оси в търсене на чужд кошер пълен с мед. Осите ядат чужд мед. Те не събират.

Целта на руснаците е да подчертаят, че те са способни да попречат на военноморските операции на САЩ. Русия изпраща на американците ясен сигнал, който в превод би звучал горе-долу по следния начин: „Сигурно сте се объркали и сте се набутали почти в чужди води. Не трябваше ли да си стоите около вашите граници?!“

Американците знаят, че руснаците могат да бъдат наистина агресивни. Те знаят още, че това със Су-24 и „Доналд Кук“ през април е само контролна маневра.

Самолетоносачите трябва да се движат срещу вятъра, за да поддържат постоянна скорост и посока, за да гарантират на пилотите безопасно кацане. А руските самолети могат да си кръжат около „Кук“-овците дори 8-10 часа без прекъсване…

Точно това се и случи с „Доналд“-а и миналата година в Черно море. Тогава руснаците пуснаха цяла група самолети, заменяйки един самолет-разузнавач с друг и извършвайки все нови и нови кръгове над американците.

Миналогодишното събитие също бе отговор, но този път на навлизането на САЩ в Черно море.

Така играта „Да се погледнем очи в очи“ ще продължи, докато една от страните не мигне.

Да, това няма да е Русия.

Източник: bgr.news-front.info