Защо никой в света не забеляза „Калибър“?

Автор: Александър Хроленко, Поглед Инфо /РИА Новости/

Денят 7 октомври 2015 г. ще влезе в историята като начало на нова ера в използването на високоточно оръжие на разстояние от хиляди километри.

Никой в света не забеляза 26-те руски крилати ракети, които пресякоха от североизток на югозапад територията на Иран и Ирак, от акваторията на Каспийско море към обекти на „Ислямска държава” в Сирия. Никой не изрази възмущение за нарушаване на границите, както това стана при други два случая в хода на въздушни операции на Руската федерация на сирийско-турската граница. НАТО също не се притесни и не каза нищо. Руски бойни кораби в Каспийско море изстреляха крилати ракети „Калибър”, които унищожиха 11 цели в Сирия. Това е кардинално нов подход към справянето с тероризма в Близкия изток. Бандитските гнезда ще се унищожават с високотехнологични средства.

Докато военно-въздушните сили на Русия методично унищожават командните пунктове, складовете и бойната техника на „Ислямска държава” навътре в Сирия, бойци се приближават към руската авиобаза в крайбрежната провинция Латакия и обещават да нанесат ответен удар. Вероятно на някой много му се иска да се повтори съветския опит в Афганистан и да направи така, че Русия дълги години да потъне в пясъците на Близкия изток. Още на третия ден от руската въздушна операция в Сирия американците започнаха да мислят, как да защитят бунтовниците, воюващи с Асад, които не са част от „Ислямска държава”. Американците се колебаят дали да им предоставят достатъчно ефективни средства за противовъздушна отбрана и да си закрият очите, че тези главорези имат връзка с Ал Кайда. Но след този ден 7 октомври никакви преносими зенитно-ракетни комплекси няма да помогнат на терористите. Защото стана ясно, какви удари могат да се нанасят през хиляди километри разстояние с високоточни оръжия. Като се има предвид увеличаването на военно-морската ескадра на Русия в Средиземно море до 15 кораба и възможността да се пренесе легитимната руска операция и на територията на Ирак, то за „правилната” и „неправилната” сирийска опозиция настъпва време за съдбоносен избор.

Все още не всички разбират колко много се промени света. Представител на Държавния департамент заяви на 6 октомври, че САЩ не желаят Русия да пренесе модела, който прилага в Сирия, и в Ирак. САЩ просто търсят предлог, за да преустановят войната с „Ислямска държава”. НАТО отказва да предостави на Русия своите разузнавателни данни относно „Ислямска държава”, докато руснаците не престанат да подкрепят Асад. Въпреки противодействието на Запада, министерството на отбраната на Русия разполага със собствени източници за разузнавателни данни – на земята, във въздуха и в орбита, а информационният център в Багдад има голям спектър от възможности.  

Високотехнологичното оръжие премахва маскировката и ако някой има желание да пречи на Русия в Сирия, то крилатите ракети „Калибър” заставят да се помисли за финансирането. Може да се преоценят възможностите на американската противовъздушна отбрана. Русия в момента контролира небето над Сирия напълно. И дава да се разбере колко силно ефективен е този контрол. Руската федерация няма намерение да се присъединява към антитерористичната коалиция на САЩ. Защото счита действията на тази коалиция в Сирия за незаконни, тъй като се извършват без съгласието на правителството на страната и без решение на Съвета за сигурност на ООН. Списание The Week справедливо отбелязва: „Местните режими възприемат Русия като влиятелен играч, който като че ли в по-голяма степен заслужава доверие, отколко САЩ, които говорят едно, а правят съвсем друго.” „Някои държави, освобождаващи се от дикатурата на САЩ, в близко време могат да започнат да се обръщат за помощ към Русия” – допълва италианското издание „Il Giornale“. Властта в Ирак даже разреши на Русия да извършва разузнавателни полети над иракската територия.

В Турция са отбелязани два случая на нарушаване на въздушното пространство на страната от руски самолети – на 3 и 4 октомври. Във връзка с тези инциденти Русия увери Турция, че става дума за грешки. На свой ред, премиерът на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че Анкара не е в конликт с Русия по отношение на Сирия. Различното отношение на Москва и Анкара към Башар Асад не пречеше на двете страни да укрепват своите отношения през последните години. Растящата икономика на Турция, която има малък обем собствени енергоресурси до голяма степен зависи от вноса на газ от Иран и Русия. The New York Times цитира експерт от Вашингтонския Институт по близкоизточна политика, който казва, че Турция едва ли ще влезе в конфликт с Русия, макар че Москва подрива турските интереси и поддържа режима на Асад, който пък Анкара се опитва да свали.

Въздушните удари, които Русия нанася върху „Ислямска държава” са близо до турската граница (например Джиср-аш-Шугур). Горният район в провинция Идлиб трябва да се прочисти от бойците и са възможни незначителни нарушения на границата в хода на операциите, тъй като местността е сложна. Там е тясно за маневри и пилотът мисли преди всичко за поставената задача и бързия изход от зоната. Под настиска на НАТО са възможни помпозни заявления на турските политици, но за всички е ясно, че „Ислямска държава” трябва да бъде унищожена.

26-те крилати ракети от 7 октомври показват ново ниво на международното доверие. Удар от акваторията на Каспийско море по обекти на „Ислямска държава” в Сирия – това е прелитане на ракети без отклонение от маршрута над територията на Иран и Ирак. Тези крилати ракети „Калибър” са високоточно оръжие, корабно и брегово базирано, предназначено за действие при всякакви климатични условия, през деня и през ноща, за поразяване на всякакви стационарни наземни и морски цели – щабове на управление, складове за оръжие и топливо, летищни и портови съоръжения и пр. Полетът на ракетите се извършва по заложен маршрут, в съответствие с данните от разузнаването за положението на обектите и наличието на противовъздушна отбрана. „Калибър” могат да преодоляват зони с развита система на противовъздушна отбрана, използвайки сложен маршрут на пределно малки височини, описвайки релефа на местността. Полетът се коригира по данни на подсистемата за спътникова навигация и подсистемата за корекция по релефа на местността. Точният прицел в крайния участък на траекторията се обезпечава от шумозащитена активна радиолокационна глава за самонасочване. Ракетата е оборудвана с мощна бойна част /до 450 кг/ предназначена за различни типове поразяване. „Калибър” за първи път е представена на изложбата за отбранителни системи в Азия през пролетта на 2009 г.

Чуждите експерти отбелязват: Ако Ирак имаше такива ракетни системи, САЩ едва ли щяха да нахлуят в Персийския залив. През август 2015 г. западните медии, позоваващи се на анонимен източник в Пентагона, съобщиха, че Русия се приближава към това да разположи нови крилати ракети „Калибър”, които са способни да поразят всяка точка в Европа с ядрени или обикновени бойни глави. И не е случайно, че именно с крилатите ракети „Калибър” ще се оборудват подводниците от проекта 949А „Антей”.

Крилатите ракети, които летят към цели на 1500 км – това прилича на нарушение на Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег. Но още през юни 2015 г. беше отбелязано острото неконструктивно общуване между Русия и САЩ по отношение на разполагането в Европа на ракети със среден и малък обсег. Американците обвиняват Русия в неспазване на Договора за ракетите със среден и малък обсег и обещават да предприемат мерки. Министерството на външните работи на Руската федерация заявява, че плановете на САЩ за разполагане на ракети със среден и малък обсег близо до руската граница, означава нарушаване на Договора с всички произтичащи от това последствия. Ето, че тези дни последствията станаха очевидни.