Защо нервничи Обама?

Вече стана нещо обичайно да виждаме Барак Обама, критикуващ Русия и Путин за неправилната, от гледна точка на Америка, политика по отношение на Украйна, и описващ трудностите, с които се сблъскват руснаците след затягането на западните санкции. Обичайно стана и това, че произнасяйки тези речи, Обама видимо нервничи. Какво става?

Влизайки в конфронтация с Русия по въпроса с украинската криза, породена, между другото, не от Русия, а от Запада, Обама и неговите съюзници се сблъскаха с редица сериозни проблеми. Да вземем за пример трагедията с малайзийския „Боинг“. Вашингтон и Брюксел без доказателства обвиниха Русия и уж подкрепяните от нея „сепаратисти“ в Югоизточна Украйна, и обявиха, че виновните за унищожаването на „Боинг“ трябва да бъдат строго наказани под формата на санкции и изправяне пред международния трибунал. Доказателства, че опълченците са свалили самолета обече, няма. А версията за това, че Боингът е унищожен от украински самолет „Су-25“, изглежда убедително, като се има предвид характера на повредите по корпуса на самолета. Ако експертизите докажат вината на украинските военни, Вашингтон и Брюксел ще се окажат в много неприятна ситуация. Ще трябва, според техните собствени призиви, да подведат под отговорност истинските виновници за трагедията, тоест лидерите на Украйна. В такъв случай Обама ще загуби позициите си. Как да не бъде нервен?

Не са по-добре нещата и със санкциите. Обама, изглежда, вече знае, че санкциите не предизвикаха паника в Русия, в елита няма разцепление, няма искания към Путин да отстъпи от позицията си по Украйна и Крим. Вижда се само сплотяване на елита и населението. Общото настроение може да се формулира по следния начин: благодарим на Запада за санкциите, които, най-накрая, ни накараха да решим нашите проблеми с корупцията и зависимостта от енергийния сектор. Народът се радва най-много на въведените от руското правителство ограничения върху вноса на западните храни. Най-накрая,руското селско стопанство, което вече е в състояние да нахрани Русия, ще може да се намери път до руския пазар, който доскоро бе почти монополизиран от западните производители!

Не могат да зарадват Обама и военните съобщения от бойното поле между украинската армия и опълченците от югоизтока. Според Киев, от 5-те хиляди украински военни, които са били обкръжени, повече от 3500 са в неизвестност, тоест, най-вероятно, могат да се считат за мъртви. В ръцете на опълченците се оказаха десетки тежки бронирани машини, установки за залпов огън и камиони. Надеждите за това, че армията лесно ще се справи с опълченците, не са оправдават. Но дори ако Киев с цената на огромни загуби потуши съпротивата на югоизтока, победата ще бъде пирова. В ръцете на Киев ще се окаже разрушена област, за възстановяването на която ще са нужни милиарди (а Украйна не разполага с тях). Там ще има едно враждебно население, мразещо киевските властите за престъпленията, извършени срещу народа. Между другото, истината за тези престъпления започва бавно да достига и до населението на Европейския съюз и САЩ. Това също не може да не огорчи Обама.

Източник: Гласът на Русия