Защо Ердоган се извини на Путин?

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган поднесе извинения на руския президент Владимир Путин за сваления бомбардировач Су-24 в небето над Сирия, съобщи говорителят на руския президент Дмитрий Песков. Според експерти тази стъпка на Ердоган е продиктувана от влошаването на отношенията с Европейския съюз заради бежанците и икономическите последици за Турция от разрива с Москва.

В посланието на Ердоган до Путин, което Кремъл публикува на 27 юни, се поднасят извинения за събитията в края на ноември 2015 г., когато беше свален руският бомбардировач Су-24 над Сирия.

„След инцидента със Су-24 Турция се опита да намери „съюзници“ в своята външна политика за сметка на противоречията между ЕС е Русия“, каза в интервю за „Руски дневник“ ръководителят на центъра за международна безопасност Институт за световна икономика и международни отношения на РАН Алексей Арбатов.

Според него икономическата и политическата ситуация в Турция са принудили Анкара да промени позицията си – финансовата криза и разривът на отношенията с Москва се оказаха с крайно негативни последици за икономиката на страната.

„Към това се прибави и ситуацията с бежанците – необходимостта да сдържа потока от емигранти към Европа, проблемът с компенсациите за Анкара (заради бежанците), излизането на Великобритания от ЕС, което е свързано именно с притока на емигранти и нежеланието да бъде приета Турция в общоевропейското семейство, и като последица от всичко това – разпад на отношенията с Брюксел“, отбеляза още експертът.

Криза във вътрешната политика на Турция

Възобновяването на отношенията с Русия ще позволи да се усили безопасността в региона и да се разрешат ред насъщни проблеми, с които в момента се сблъсква Турция, предполага турският политолог Хакан Аксай.
През последната половин година Турция преживя редица терористични атаки от бойците на Работническата партия на Кюрдистан, а също така и множество обвинения в нарушаване на правата на човека и сексуалните малцинства в страната.

„Във връзка с това Ердоган е решил да изглади ситуацията поне на един от фронтовете и да поднесе извиненията си с надеждата, че скоро Москва може да възобнови съвместните им проекти“, отбелязва експертът.

Според мнението на Алексей Арбатов сред тези проекти са възобновяването на притока на руски туристи, свалянето на санкциите за селскостопанската продукция, продължаване на строителните работи по атомната електроцентрала в южна Турция, която е на стойност повече от $20 млрд., както и проекта „Турски поток“. Ще започне поетапно смекчаване на конфронтацията с Турция“, прогнозира експертът.

Политическата победа на Москва

Писмото на турския лидер с извинение към Владимир Путин е политическа победа на Москва и страните, които искат да имат сътрудничество с Русия, смята деканът на Факултета по световна политика и икономика към НИУ ВШЕ (Национален изследователски университет – Висша школа по икономика) Сергей Караганов.

„Враждата между двете държави нанесе ущърб на позициите им в Близкия Изток и процеса на възстановяване на региона. Решението за примирие с Москва отдавна зрее и се дебатира в турското ръководство. Конфронтация по въпроса дали Турция съзнателно не е права, не отговаря на ничии интереси“, казва Караганов.

Важна роля в нормализацията на отношенията между двете държави изигра Израел, предполага ръководителят на турския Център за стратегически изследвания на Кавказ Хасан Октай. „Именно визитата на премиера на Израел Бенямин Нетаняху в Москва може да бъде считана за отправна точка в нормализацията на отношенията между двете държави. Сега Анкара трябва да започне преговори с руската страна за компенсации на семейството на загиналия пилот, подобно на това, което Турция договори с Израел. Нормализацията на отношенията както с Русия, така и с Израел е необходима за мира и стабилността в региона“, отбеляза турският анализатор.

Автори: Николай Литовкин, Екатерина Чулковска

Източник: „Руски дневник“