Защо главните износители продължават да добиват нефт въпреки спада на цените?

Най-големите износители на нефт не предприемат никакви мерки, за да обуздаят свръхдобива, въпреки че цените на петрола в световен мащаб продължават да се движат около рекордните низини, тъй като продажбите все още им носят печалба, обяснява анализатор.

В средата на януари пазарните цените на суровия петрол от сортовете Брент и WTI паднаха до исторически за последните 12 години минимум – 30 долара за барел.

Причини за свръхдобива

Дори исторически ниските нива на цените осигуряват на Организацията на страните, изнасящи петрол (OPEC) значителни печалби, твърди Вирен Доши, директорът на нефтения и газов колектив към PwC.

„Малко вероятно е производителите от ОРЕС да намалят производствените квоти, тъй като въпреки основните разходи при добива, те продължават да печелят… Всички имат нужда от пари. Нека кажем, че ако успявате да покриете разходите по работата в находищата в Северно море, Ангола или Казахстан, където основните разходи са между 10 и 15 долара, а цената е само 30 долара за барел, вие все още имате 15-20 долара печалба (възвращаемост или фиксирана печалба) – тогава защо да намалят производството?”

Според анализатора само категорично споразумение между държавите от ОРЕС може да накара картела да намали производството, но то е трудно постижимо в организация, в която членуват геополитически съперници като Саудитска Арабия и Иран.

Перспективите за покачване на цената

Друг анализатор на нефтения пазар – Доминик Хейууд от Energy Aspects – предвижда, че цените ще се задържат ниски поне през следващите няколко месеца, „но би трябвало да се покачат през втората половина на 2016 г.”

Причината за възстановяването в края на 2016 г. ще бъде „намаляването на добивите на страните извън ОРЕС и нуждата от рафиниране на повече летливи петролни продукти”.

Въпреки това, напоследък се появиха индикации, че ОРЕС все пак има намерение да вземе някакви мерки.

На 21 януари се появиха сведения за вероятното свикване на извънредна среща на държавите от ОРЕС през март, след като нигерийският министър на Петролните ресурси Еманюел Ибе Качику направи някои забележки на Световния икономически форум в Давос. Министърът твърди, че организацията по-рано се е съгласила да организира среща в случай, че цените паднат под 35 долара за барел.

В четвъртък иракският петролен министър Адел Абдулмахди заяви на конференция в Кувейт, че Русия проявява повишена гъвкавост в отношенията си с ОРЕС. Благодарение на това се появиха сведения, че Леонид Федун – вицепрезидентът на руската нефтена компания Лукойл – е помолил Кремъл да си сътрудничи с ОРЕС за намаляване на производството.

Доши казва:

„Мисля, че ако Русия си сътрудничи или поне участва в срещите им, без да е необходимо да се присъединява към ОРЕС, тя ще бъде подтикната да поеме инициативата. Тъй като ролята на Русия е огромна… Така че съществува добра възможност участието ѝ в дискусиите на ОРЕС да повлияе на нещата.”

Шанс за продажба на колкото е възможно повече гориво

Според Доши, най-големите петролни производители и износители са подтикнати от страха, че нефтът няма дълго да остане основният енергиен източник, което е на дневен ред след последното споразумение относно климатичните промени, което бе постигнато на 21-та Конференция на ООН, провела се в Париж.

Доши подчертава, че в момента тече надпревара кой ще добие по-голямо количество нефт.

„Точно сега в Близкия изток много от нашите клиенти си мислят, че горивото може да остане под земята завинаги. Ние го наричаме „неизгоримо гориво”. „Неизгоримо” означава, че пазарът няма нужда от него. Съществува страх, че след 15 години светът ще престане да използва нефтени горива, не защото вече няма, а защото съществуват по-добри технологични заместители.”

В битка за клиенти

Последните промени в нефтения сектор като колебанията в цените и появата на САЩ и Иран на европейския нефтен пазар, принудиха производителите да играят по-агресивно.

„Пазарът е агресивен, въпреки че в публичното пространство се държат любезно. Играчите от Близкия Изток водят преговори за подписване на срочни договори за суров петрол с фирми в Полша, които са руски клиенти. Те предлагат добра отстъпка, за да заемат своята ниша в пазара навсякъде, където могат… Европа е основният пазар, за който се води борба. Това доведе до появата на малко повече паника.”

През първата седмица на януари САЩ изпрати първите си два кораба със суров петрол, след като 40-годишната забрана за износ на нефт беше вдигната през декември. Когато това се случи, цените на сорта West Texas Intermediate (WTI) се приближиха до цените на суровия петрол Брент. Това продължава и през целия януари.

Иран също започна да подписва договори, след като санкциите към страната бяха премахнати. Иранските власти заявяват, че Техеран е готова да удвои износа си през следващите 3 месеца.

Хейууд казва:

„Американският петрол не влияе върху равновесието на пазара в момента, тъй като арбитражът за износ на американско гориво е затворен… иранският петрол ще натежи на везните във времена, когато светът няма да се нуждае повече от суров нефт или газ.”

Засега остава да видим дали картелът на ОРЕС все пак ще се събере на извънредната среща след по-малко от 2 месеца и дали ще успее да преодолее геополитическото напрежение и икономическия егоизъм, за да помогне за възстановяването на много валути и икономики по света.

Автор: Анастасия Литвиненко / „Спутник“

Източник: fbr.bg