Защо „Адмирал Кузнецов“ ще нанесе удар по Алепо именно сега?

Група самолетоносачи ще започне да унищожава бандитски формирования в далечните подстъпи към Алепо, които се опитват да пробият ограждащите ешелони на сирийската армия по западното и югозападното направление. Според експерти изборите в САЩ дават на Русия допълнителен шанс да постигне обрат в боевете с „Ислямска държава“ в Сирия.syriawar2-pic905-895x505-78177

 
В най-близко време групата самолетоносачи, оглавявана от крайцера „Адмирал Кузнецов“, ще нанесат удар по позициите но бойците от „Ислямска държава“ в района на  Алепо, съобщава електронното издание „Газета.ру“, като се позовава на свой източник в Министерството на отбраната на Руската федерация.“Основната задача на групата самолетоносачи, заедно с кораби от Черноморския флот на Русия, стратегически самолети и самолети с голям обсег на действие, както и самолети от авиобазата „Хмеймим“, е да нанесе ракетно-авиационни удари по бандитските формирования, с което се опитват да си пробият път до Алепо от отдалечените подстъпи“, пише руското издание.
(Кадри с полети на руски изтребители)
Сега специалисти от Министерството на отбраната на Руската федерация приключват работа по определянето на нови райони, в които са съсредоточени бойци, лагери за камикадзета, укрепени позиции, а също и разкриването на техните маршрути на предвижване, базите, където държат оръжия и снабдяването им.“За тази цел в Сирия значително бе увеличена групировката от руски разузнавателни средства, включваща безпилотни летателни апарати, средства за радиотехническо разузнаване. В събирането на разузнавателни данни активно е привлечена и отбранителна космическа групировка“, посочва източник на „Газета.ру“.

Той допълва, че през изминалите две седмици терористите са се опитали няколко пъти да направят пробив в позициите на сирийската армия по западното и югозападното направление.

В състава на групата самолетоносачи влизат тежкият крайцер „Адмирал Кузнецов“, тежкият атомен ракетен крайцер „Петър Велики“, големите кораби за борба с подводници „Североморск“, „Вицеадмирал Кулаков“ и морски съдове за техническо подсигуряване.

Защо сега?

„Моментът е специален и е избран неслучайно. Групата самолетоносачи ще нанесе удар по бойците от ИД в района на Алепо в период на политически сътресения в САЩ, когато новият президент все още официално не е встъпил в длъжност“, каза  професорът от Академията за военни науки Вадим Козюлин.

По думите му, сега има възможност да се нанесе масиран удар и да се реши проблемът с ИД край Алепо преди Тръпм да започне да предприема контрамерки срещу Русия и Сирия.

„Изпращането на „Адмирала“ в Сирия е проверка на оперативно-техническата възможност и способността на нашата ударна група самолетоносачи, тъй като по-рано Русия никога не е използвала самолетоносачи в реални бойни условия“, каза главният редактор на списание „Арсенал Отечества“ Виктор Мураховски.

В момента на борда се намират близо 15 изтребител Су-33 и МиГ-29К/КУБ, а също над 10 вертолета Ка-52К, Ка-27, Ка-31.

 

Източник: „Руски дневник“