Захарченко: украински военни се предават в плен, за да останат живи

Украинските военни не искат да воюват в Новорусия. Това заяви премиерът на Донецка народна република Александър Захарченко. По думите му, бойците от Националната гвардия на Украйна нарочно бързат да се предават в плен на опълченците, за да може след това да бъдат разменени с пленени опълченци, rusvesna.su.

Ежедневно в плен на армията на ДНР се предават до 15 украински бойци.

„Те се предават в плен за да останат живи и да се озоват в списъка за размяна на пленени с наши войници. Украинските бойци сами идват при нас, а понякога дори командирите на подразделенията сами довеждат своите подчинени при”, поясни Захарченко.

По-рано между ДНР и украинските военни се състоя поредната размяна. 73 пленени украински бойци са разменени за 70 опълченеца.

Опълченците, които са били в плен на украинските военни структури разказват за зверствата на нацгвардейците. Сред бойците на Новорусия все по-често се чуват мнения, да не се взимат в плен украински военни.

На 16 септември се водят основни сражения в района на летището на Донецк, където украинските войски са получили значително подкрепление и усилили обстрела на предградията на Донецк.

Украинската армия осъществи прегрупиране на частите си, а също и военното оборудване на контролираните от тях позиции. В околностите на Донецк бе забелязано движение на диверсионно-разузнавателни групи на противника, които регулират артилерийския огън.

Между Горловка и Макеевка до с. Красни Партизан и Ждановка бойците на ДНР са обкръжили поредната групировка на украинската армия.

Опълченците са разгромили украинска батарея, която по-рано е обстреляла автомобила на ОССЕ. В резултат на обстрела автомобилът на мониторинговата мисия бе повреден. Обстрелът се е водел от украинските части, заяви премиерът на ДНР Александър Захарченко.