Захарченко: В ДНР започва национализация

Премиерът на Донецка народна република Александър Захарченко заяви, че повечето предприятия, разположени на територията, контролирана от опълченците вече ще бъдат собственост на държавата, предаде lifenews.

Захарченко обяви това на срещата с избирателите в Новозаводск в събота. Той уточни, че вече три големи предприятия са под временно управление на републиката, сред тях са два завода, собственост на олигарха Ринат Ахметов.

Също така, премиерът на републиката обеща, че в ДНР ще се появи държавно регулиране на цените на редица основни хранителни продукти. Освен това за жителите на самопровъзгласената република ще бъдат въведени „кредитни ваканции”, което означава, че докато на територията на ДНР има военни действия, изплащания на кредити се преустановяват.

По-рано лидерът на ДНР вече е заявявал, че властите на самопровъзгласената република възстановяват въгледобивната промишленост, тъй като тази индустрия е от основно значение за икономиката на републиката. По думите на Захарченко, ако Донбас прекрати да доставя въглища на Украйна, то там ще започнат истински проблеми. Също така той увери, че през зимния сезон Донецк ще бъде обезпечен с безплатно гориво.