Захарова: РФ очаква, че САЩ ще се откажат от складовете за военна техника в Източна Европа

Москва се надява, че САЩ ще се откажат от плановете си за създаване на складове за базиране на военна техника в Източна Европа и Прибалтика, заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде РИА Новости.

„Заявленията на американския генерал, направени по време на пресконференцията за резултатите от 2015 г., потвърждават по-рано анонсираните от ръководството на отбранителното ведомство на САЩ планове за разполагане и складиране на „източния фланг“ на НАТО на военна техника с цел провеждането на „непрекъснати учения на ротационна основа“. И ние неведнъж сме изразявали позицията си по този въпрос“, каза тя.

„Иска ми се да се надявам, че „отвъдокеанските“ архитекти на новото издание на Студената война все пак осъзнават рисковете и негативните последствия от форсираното милитаризиране на един от най-спокойните от военна гледна точка региони в света, ще успеят да проявят политическа воля и ще се откажат от схемите и методите от епохата на блоковото противопоставяне“, отбеляза Захарова.