Захарова: Русия си остава лидер в разрешаването на световните проблеми

Русия си остава лидер в решаването на най-належащите световни проблеми дори и в условията на очевидните опити за изолирането й. Това заяви пред журналисти официалният представител на министерството на външните работи на РФ Мария Захарова, предаде ТАСС.

„Разбира се, ние не се намираме в изолация, това е ясно. Ние си сътрудничим не само с нашите партньори, които си останаха такива и не са заставали срещу нас, но и с тези, които обявиха, че сме изолирани, – подчерта дипломатът. – Но при това е очевидно, че се опитваха да ни изолират и ние имаме доста сериозно отдръпване в отношенията със западните страни“.

Захарова обърна внимание на това, че дори в условията на тенденциите на опитите за изолация на Русия и санкциите, Москва е „лидер в решаването на редица световни проблеми“.

„След две години открит натиск, на границата между 2015 и 2016 г. именно Русия е съпредседател заедно със САЩ в Международната група за подкрепа на Сирия, и именно Русия, с политиката й, свързват успеха на реализирането на мирния план, – продължи тя. – Това стана възможно благодарение на принципната ни линия в международните работи, благодарение на усилената работа във външнополитическо направление“.

„Това е и показателят за ефективността“, отбеляза официалният представител на МВнР на РФ.

Москва се обявява за сътрудничеството, но „въз основа на равноправието, зачитането на взаимните интереси един на друг, при спазването на основополагащите принципи за суверенитет, и, разбира се, при разбирането на националните ни интереси“, посочи тя.

Една от целите на натиска на САЩ върху Русия е Европа, каза още Захарова по време на форум, организиран от „Единна Русия“

„Сега няма конфронтация между двете системи, ние в голяма степен се обявяваме в полза на едни и същи неща – свобода, демокрация, пазарна икономика“, каза тя. – Ние имаме различни възгледи по отношение на редица въпроси. Смятам, че да се говори сега за повторение на Студената война е неправилно“.

„Предполагам, че една от целите на САЩ е Европа, но САЩ не могат директно да се докоснат до съюзника, – отбеляза тя. – Обаче куршумите, изстреляни срещу Русия, рикошират в Европа, нанасяйки й истински осезаем удар“.