Захарова: Русия никога не е била войнствена страна, за разлика от европейските държави

„Русия никога не е била войнствена страна, за разлика от европейските държави“. Това обяви говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова чрез социалната мрежа, а повод за коментара ѝ бе изказване на британския външен министър Борис Джонсън.

По-рано в неделя първият дипломат на Лондон направи паралел между сегашна Европа и Древна Елада. Джонсън сравни Русия с военнолюбивия гръцки град Спарта, докато по думите на британския външен министър, Европа може да се сравни с древния полис Атина.

„Сравнението не е правилно а Русия никога не е била войнствена страна, за разлика от европейските държави. Същността на противоречията между Атина и Спарта е олигархията като устройство на последната. Мисля, че е невъзможно да си представим нещо по-олигархично от Вилокобритания. Исторически британската монархия е основана на мощна олигархична основа, така както в днешно време привлича олигархичния капитал, при това съзнателно. Ето защо Борис Джонсън всъщност не е прав. Но с един негов паралел можем да се съгласим – войните между Атина и Спарта отслабиха антична Гърция и от това се възползваха персите и македонците. Днешните разпри, които съзнателно сее Запада, в частност на европейския континент, със сигурност отслабват самата западна цивилизация и я правят уязвима пред лицето на угрозата, като например ИДИЛ“, написа Захарова във Фейсбук.