Захарова: Решението руските параолимпийци да не бъдат допуснати на Олимпиадата в Рио поразява със своята подлост и безчовечност

„Решението да не бъдат допуснати руските параолимпийци на Олимпиадата в Рио поразява със своята подлост и безчовечност“, написа в своята фейсбук страница официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС, цитиран от „Руски дневник“.

„Това е предателство към същите високи общочовешки стандарти, които лежат в основата на съвременния свят“, заяви Захарова.

В неделя Международният параолимпийски комитет взе решение да не допусне до участие руският национален отбор. Министърът на спорта на РФ Виталий Мутко веднага направи изявление до медиите, че ще оспори това решение в съда в Страсбург.

„Параолимпийците не са инвалиди, които от безнадеждност са започнали да се занимават със спорт. Параолимпийците са спортисти, които са доказали, че няма безизходност“, написа гневно във Facebook Захарова.

„Зная, че от моите думи на спортистите не им е нито топло, нито студено, защото те живеят не заради думите, а за възможността да почувстват себе си победители не само над съперниците, но и над обстоятелствата. Ще кажа следното. Момчета! Аз, моето семейство, много мои приятели сме с вас, гордеем се с вас, вие сте наша гордост. Вие, освен всичко друго, сте част от нашето национално достойнство.“

Руските параолимпийци са спрени от участие след разглеждане на фактите, предоставени от независима комисия на Световната антидопингова агенция (ВАДА), под ръководството на Ричард Макларън.