Захарова: Разговорът за боядисания паметник в София беше с изместен фокус

„Виждаме, че има опити целият разговор да бъде пренасочен от реалността към историческата част. Нея нека я коментират историците. Ние казваме, че е необходимо уважение към паметта на хората, дали живота си не за завоюването, а за освобождаването на други страни от фашизма“. Това каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова на седмичния брифинг, пише ИА Кросс.

Захарова отговори на въпрос за ситуацията с осквернения паметник на Съветската армия в София и за разразилия се спор кой е спасил българските евреи от смърт по време на Втората световна война.

„Ние периодично засягаме проблематиката с паметниците. Виждаме, че това, което се случва с паметниците на героите от Втората световна война, освободили Европа и по-специално България от фашизма е, че те биват подлагани на нападения. Но, за съжаление, не виждаме адекватна реакция от страна на държавата. Става дума за неподвеждане на тези деяния под наказателна отговорност. По отношение на тези паметници се проявява отношението на хора, действащи извън контекста, извън последиците от Нюрнбергския процес“, каза Захарова.

Мария Захарова допълни, че в руското външно министерство са видели разгорялата се полемика в българските медии. И попита на висок глас: „Защо, когато молим да бъдат защитени нашите паметници – по време на преговори, в двустранни контакти – не ни чуват?“

Тя завърши коментара си с думите, че „нямаме намерение да започваме дискусии на исторически теми, само искаме да бъдем чути и паметниците да бъдат поддържани в необходимото състояние, а тези, които ги оскверняват, да бъдат открити и наказани“. И посъветва всички да прочетат мнението на Михаил Мягков – научния директор на Руското военно-историческо общество.