Захарова: Процесът на санкциите срещу Русия стигна до задънена улица

Предстоящото на 18 май гласуване в парламента на Венеция за признаването на Крим като част от Русия, според официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, показва, че процесът на антируските санкции в Европа е стигнал до задънена улица, пише в. „Известия“.

„И гласуването по резолюцията в регионалния съвет във Венето, и другите политически процеси, както и социологическите проучвания на общественото мнение и референдумът в Холандия – всичко това показва, че процесът на антируска пропаганда в контекста на Украйна не толкова е стигнал до задънена улица, колкото започва да се обръща и да работи срещу тези, които са го инициирали. Това е само началото“, коментира Захарова пред изданието.

По думите на руския дипломат фактори като кризата в Сирия, ситуацията в Близкия изток и Северна Африка, както и намесата на САЩ във вътрешните работи не само на Украйна, но и на европейските страни, доведоха до загуба на европейския суверенитет във външната политика. Сега обаче европейците започват да разбират, че цялата тази политика е насочена изключително срещу Европа.

Днес в регионалния съвет във Венето (Венеция) ще се проведе гласуване за признаването на Република Крим за част от Руската федерация, за „осъждане на дискриминационната и несправедлива от гледна точка на принципите на международното право“ политика на ЕС по отношение на полуострова, както и за „незабавната отмяна на санкциите срещу Русия“. В случай на положителен изход от гласуването, Венеция ще бъде първият регион от Европа, признал Крим за част от Русия.