Захарова: Натискът на САЩ върху Япония сви контактите между Москва и Токио

САЩ оказват натиск върху Япония и това е свило диалога между Москва и Токио, заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде РИА Новости.

„Вярно е, че под натиска и настоятелните препоръки на САЩ Япония, може да се каже, че сви контактите и работата помежду ни“, каза Захарова за телевизионния канал „Раша тудей“ в отговор на въпрос да коментира съобщенията на японските медии, че американският президент Барак Обама е звънял на японския премиер Шиндзо Абе и го е помолил да не посещава Русия.

По думите на Захарова по-рано САЩ достатъчно остро са съветвали Япония, че „не си струва да се пътува и правят визити“. „Но неотдавна официалният представител на Вашингтон… заяви, че ако има един контакт с руските представители, то няма нищо страшно и по този начин даде зелена светлина“, отбеляза Захарова.

По-рано бе съобщено, че японският премиер възнамерява да посети Русия с неофициална визита. Подготовката на посещението му се превърна в една от темите на срещата на външните министри на Русия и Япония Сергей Лавров и Фумио Кошида, която се проведе в Токио вчера.

По думите на Лавров делата между двете страни не се развиват така, както Москва би желала, но има надежда в Токио да разберат необходимостта от развиването на добросъседски отношения.

Захарова отбеляза, че в момента Япония е непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН и възможността да се превърне в постоянен член на Съвета след провеждането на реформата е важна тема за страната.

„Те наистина много активно се опитват да се сдобият с постоянно членство в Съвета за сигурност, естествено в хода на реформата“, каза тя.

По думите на Захарова любопитство предизвиква това как страна, която няма самостоятелност и „дори решава въпросите за двустранните визити заедно със съседите си предимно след натиск или напротив, чрез понижаване на натиска върху някоя друга страна“, може да претендира за самостоятелна роля във външната политика, като заеме място в Съвета за сигурност на ООН.