Захарова: Между плановете на САЩ и онова, което им се получава, има милиард светлинни години

„Имаме общодържавно виждане за това, което трябва да постигнем“. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в интервю за вестник „Комсомолская правда“ във вторник, предаде „Руски дневник“.

„Първо: да минимизираме терористичната опасност, която е заплаха за националната сигурност за Русия и за държавността в Сирия. Второ: да стартираме процеса на политическо уреждане в Сирия. Чрез диалог между опозицията и Дамаск, както и с участието на всички чуждестранни играчи, които така или иначе влияят на ситуацията“.

Относно съдбата на сирийския президент Башар Асад Захарова припомни, че „ние никога не сме казвали дали той трябва да си тръгне или да остане“. „Съдбата на Асад трябва да се реши от сирийския народ“, каза тя.

Захарова засегна и темата за помощта на Запада към т. нар. „умерена опозиция“. „Вероятно има планове от страна на Пентагона или други структури, които се занимават с подготовката на т. нар. умерена опозиция в Близкия изток. На хартия това може и да изглежда красиво: да се достави някакво количество въоръжение, техника, пари, помощ за развитие в информационен план… Но между концепцията, която се пише в силовите ведомства на САЩ и онова, което се случва „на терен“ в Близкия изток има милиард светлинни години. Когато на тези „добри момчета“ започне да се доставя оръжие, никой не може да гарантира, че утре то няма да бъде препродадено на главорези-канибали. Дори е налице увереност, че именно така се случват нещата“.