Захарова: И дума не може да става за грешка на руския пилот на сваления от Турция самолет

Русия не допуска възможността за грешка от страна на руския пилот на самолета, свален от турски изтребител над Сирия. Това заяви официалният представител на руското министерство на външните работи Мария Захарова, предаде ТАСС.

Дипломатът обърна внимание на това, че изказванията на турските официални лица си противоречат едно на друго. „Сега те започнаха да говорят за грешка на пилота, преди това говореха напълно противоположни неща“, посочи тя. „Ние се запитахме за какъв пилот става въпрос, за грешката на какъв пилот говори Ердоган? За грешка на руския пилот? Това не може да бъде, защото ние действахме в абсолютна координация с американските ни колеги, които оглавяват съответната коалиция, в която влиза и Турция. За грешка от страна на руския пилот и дума не може да става“, каза Захарова.

„Тогава, може би турската страна говори за грешка на турския пилот? Ние се обърнахме към турското посолство в Москва. Там в началото не ни отговориха нищо, а после казаха, че не коментират тази информация. Тоест, дипломатите не знаят за кой пилот говори президентът. Така не се прави“, заяви официалният представител на МВнР на РФ. „Така че въпросът остава отворен“, добави тя.

Захарова определи като глупости и измислици обвиненията на Анкара по адрес на Русия, че доставя оръжие на Работническата партия на Кюрдистан. „Днешното турско ръководство трябва да се откаже от опитите да обясни проблемите си с външни фактори. Всички тези обвинения за доставки на оръжие на Работническата партия на Кюрдистан са измислица и глупости, които нямат нищо общо с действителността. Ние, за разлика от Турция, не се занимаване с нелегални доставки на оръжие“, заяви още Захарова.