Захарова зове България да спре доставките на оръжие за терористите в Сирия

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова призова България и останалите страни от ЕС да не доставят оръжие за сирийските бунтовници, съобщи Новости дня.

„Все пак не става дума за безопасни игли, а за търговия със смъртоносна стока, от които гине мирното население, чиято съдба толкова тревожи Европейския съюз“, каза Захарова по време на брифинг на 27 декември, по повод медийните информации за намерено българско оръжие в склад на бунтовниците в Алепо.

Говорителят на руското дипломатическо ведомство посочи, че Русия от края на 1990-те години води преговори с България за сключването на двустранно споразумение за регламент върху експорта на военна продукция за трети страни.

„За съжаление българската страна не бърза да го подписва, явно липсата на регламент  в тази сфера напълно устройва някои представители на България“, заяви Захарова.

„Тази позиция, разбира се, е удобна. Продаваме на държавата Х, която не използва руско въоръжение и военна техника, а къде посредникът ще препродаде стоката след това, не интересува ли българските производители?“, запита Захарова.

На 12 декември българският вестник „Труд“ съобщи за открито българско оръжие в склад на бунтовническите сили в освободения сирийски град Алепо. По информация на изданието в склада е имало противотанкови и ракетни снаряди, както и боеприпаси за тежка картечница.