Захарова за скандала със снимките на Тръмп и Лавров: CNN удариха дъното

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова написа във Facebook по повод скандала в американските медии около снимките на американския президент Доналд Тръмп и руската делегация, че CNN са „ударили дъното“.“Каналът пусна материал с препратка към друг „анонимен източник“, че „руснаците отново заблудиха Вашингтон“, като публикуваха снимки от срещата между Лавров и Тръмп“, написа тя.

„А знаете ли, какво би било, ако официалните снимки от тази среща не бяха публикувани вчера от руската страна? След известно време щяха да изтекат към конгреса, сената, а оттам и в CNN или по тяхно специално искане щяха да бъдат представени като „секретно доказателство за заговора на руснаците с Тръмп“, щеше да бъде манипулирана датата и обстоятелствата на срещата и американското общество отново щеше да бъде заблудено. Някой да вземе интервю от CNN и да ги попита как е там долу, на дъното?“, написа Захарова във Facebook.

Захарова припомни, че информация с имената на фотографа беше представена на американската страна предварително, а формата на срещата не е предполагал засекретяване на снимките. Представителят на външното министерство допълни, че САЩ не са пожелали да публикуват фотографиите.

Американските медии обърнаха особено внимание на публикуваните в интернет снимки от срещата между Тръмп и руския външен министър Сергей Лавров на 10 май, която се проведе при закрити врати. На преговорите присъства и американски фотограф, но Белият дом не публикува снимки от срещата, което предизвика много силна реакция от „анонимни“ представители на администрацията на САЩ. Но така и не се съобщава да е имало някаква договорка за това да не се разпространяват фотографии в публичното пространство.