Захарова: Забраната за влизане в Турция на главния редактор на Sputnik отразява политиката на Анкара за потискане на медиите

Забраната за влизане в Турция на главния редактор на Sputnik Турал Керимов е проява на политиката на Анкара за потискане на медиите, заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде РИА Новости.

„Разбира се, тези действия съответстват на общата тенденция за потискане на свободата на словото в Турция. Анкара изобщо не се церемони, чувства се комфортно“, каза тя на брифинг в четвъртък.

Захарова добави, че на Турция не просто й се разминава безнаказано, а под нейния натиск се приемат стъпки, които са изгодни именно на Анкара от гледна точка на потискане на инакомислието. В тази връзка тя припомни, че германското правителство санкционира разследването по отношението на сатирика, написал стихотворение за турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

По-рано главният редактор на Sputnik-Турция Турал Керимов съобщи пред РИА Новости, че турските власти са наложили забрана за влизането му в страната и са го лишили от акредитация.

Миналият четвъртък в Турция сайтът на руската агенция Sputnik бе блокиран. В събота турските медии съобщиха, че съдът в Анкара е утвърдил решението на управлението по телекомуникации и връзки за блокиране на достъпа до редица сайтове на територията на страната, сред които е и сайтът на руския Sputnik.

Всичко това се случва броени часове след излъчването на предаването “Пряка линия”, в което руският президент Владимир Путин отправи остри критики към политиката на Реджеп Ердоган и коментира руско-турските отношения, ситуацията в Нагорни Карабах и кюрдите.