Захарова: Действията на Турция на сирийската граница са агресия

Москва счита за агресия действията на Турция по отношение на Сирия. Това заяви официалният представител на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.

„Анкара влошава обстановката на сирийско-турската граница, като извършва провокации. Макар това дори не са провокации, това е в голяма степен агресия“, заяви тя в интервю за в. „Аргументи и факти“.

Коментирайки политиката на Турция като цяло, Захарова припомни, че експертите са склонни са считат, че Анкара се опитва да възроди Османската империя.

„Напоследък политическият елит в Турция дава основание да се вслушаме в предположенията, че в Турция започват да се възраждат имперските амбиции. Ако това е така, то ми се иска да припомня, първо, в какво се превърна Османската империя за европейските страни, които сега тихо мълчат, без да дават оценка на действията на Анкара. И второ, с какво завърши тази история за самата Османска империя. Тук има и още един момент. В периода на съществуването си Османската империя е наричана „болният човек на Европа“. Иска ли Турция отново да я наричат така? Аз имам големи съмнения“, отбеляза представителят на руското външно министерство.