Затварянето на Турция за руснаците изплаши България

В България се появиха призиви към туристическия бранш да не се радва заради спрените продажби на туристически пакети и забраната за чартърни полети от Русия за Турция, съобщи в понеделник „Рамблер Путешествия“.

„Възможно е руските туристи вместо Турция да изберат България, но едва ли това ще бъде в наша полза“, заяви в ефира на „Нова ТВ“ представителят на Института за анализ и оценки на туризма Румен Драганов. Той поясни, че „ако 3 млн. руски туристи, които посещават турския курорт Анталия всяко лято, не отидат там, това означава, че става въпрос за около 30 милиона нощувки, а България има 20 милиона нощувки годишно. Според него България просто няма да има възможност да приеме толкова много туристи. „Въпросът не е дали ние ще получим 100 хиляди руснаци повече, а в тази огромна черна дупка в турския туризъм, която ще се получи“, каза Драганов.

По думите му Турция има огромен опит в свалянето на цените и отлична политика в областта на туризма. „Това ще им помогне да „отнемат“ от нас германските, скандинавските и английските туристи“, обясни експертът, като припомни, че за Нова година и Коледа турските курорти вече обявиха 40% отстъпка от цените.

Източник: Руски Дневник.